LA CLAU

Guerra ètnica global

La propagació del coronavirus originat a Wuhan s'ha convertit en l'últim test en la nostra humanitat.

1
Es llegeix en minuts
Beijing (China), 24/01/2020.- Chinese passengers wear masks at the Beijing railway station in Beijing, China, 24 January 2020. The outbreak of coronavirus has so far claimed 26 lives and infected more than 800 others, according to media reports. The virus has so far spread to the USA, Thailand, South Korea, Japan, Singapore and Taiwan. (Japón, Corea del Sur, Singapur, Tailandia, Estados Unidos, Singapur) EFE/EPA/WU HONG

Beijing (China), 24/01/2020.- Chinese passengers wear masks at the Beijing railway station in Beijing, China, 24 January 2020. The outbreak of coronavirus has so far claimed 26 lives and infected more than 800 others, according to media reports. The virus has so far spread to the USA, Thailand, South Korea, Japan, Singapore and Taiwan. (Japón, Corea del Sur, Singapur, Tailandia, Estados Unidos, Singapur) EFE/EPA/WU HONG / WU HONG (EFE)

Dels hutus i els tutsis i la guerra balcànica de finals del segle XX al ressorgiment recent d’idees supremacistes en discursos d’Europa occidental i dels EUA, la lluita per fer de la globalització un pas endavant en la societat i no una amenaça es viu cada dia en infinitat de llocs i situacions. La por al diferent ens persegueix com un fantasma al llarg de la història, i la civilització ha fet el que ha pogut perquè no ens deixem arrossegar per instints primaris que, a més, són fàcilment manipulables. Només fa falta una metxa per encendre l’odi ètnic.

Notícies relacionades

 La propagació del coronavirus originat a Wuhan s’ha convertit en l’últim test en la nostra humanitat. Presenciem amb preocupació les maneres d’Estat desplegades per Rússia, amb el veto d’entrada al país als ciutadans xinesos, i ens escandalitzem quan gent desaprensiva ataca a pedrades els autobusos que traslladen evacuats de Wuhan que han de passar la quarantena en un hospital a Ucraïna. Però ja a Barcelona hi ha criatures que en molesten d’altres cridant «coronavirus» al pati de l’escola només per tenir trets asiàtics. Tot un símptoma d’un mal que necessita la nostra atenció immediata. En la crisi del contagi del covid-19 es combinen dos components altament inflamables: l’origen racial vinculat al virus i la por a allò desconegut, quan encara s’estudien els patrons de contagi i es treballa contra rellotge per obtenir-ne un remei. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Ja han quedat enrere la guerra balcànica i els seus més de 150.000 morts, el seu colossal moviment migratori, que va afectar milions de persones, ara superat per la tragèdia dels immigrants de l’arc mediterrani i Síria. La ferida al cor europeu comença a cicatritzar i aquesta setmana ja ens ofereix un altre gest, la reactivació de l’enllaç ferroviari entre Kosovo i Sèrbia, interromput fa 20 anys. Però el conflicte d’arrels ètniques que tan bé va descriure Robert Kaplan a Fantasmas balcánicos és un pas de ball cap endavant en aquesta particular ‘yenka’ en què fem més passos del compte cap enrere, on la discriminació racial torna a escena.