TRIBUNA

La Catalunya del demà, un país amb més justícia social

Com més just sigui el país que construïm, més lliure serà la ciutadania i més a prop serem de la llibertat

3
Es llegeix en minuts
undefined32020571 barcelona   barcelones  30 11 2015   sociedad       fotos pa191220164744

undefined32020571 barcelona barcelones 30 11 2015 sociedad fotos pa191220164744

El republicanisme català té molts anys d’història i sempre ha treballat per la justícia social. Durant la Segona República impulsà importants avenços en àmbits com el treball, la sanitat, el benestar social o la igualtat entre homes i dones. Un progrés imprescindible en un moment de pobresa i desigualtat persistent i terrible i que es va veure estroncat per l’ascens del feixisme.

Anys després, Catalunya disposa d’una economia oberta i dinàmica que ha permès construir -sobretot a partir de la recuperació de la democràcia- un sistema de protecció social amb alts nivells de cobertura. Amb tot, el sistema econòmic en el que vivim segueix generant vulnerabilitat i expulsant del progrés a molts ciutadans i ciutadanes: treballadors amb contractes precaris que no arriben a final de mes, famílies monoparentals que no poden fer front al lloguer, famílies que no poden pagar les extraescolars als seus fills malgrat que els dos progenitors treballen i gent gran que malviu en condicions inacceptables... Una trista realitat que, com a homes i dones d’esquerres, ens impulsa a actuar.

Després d’anys d’austeritat imposada, des del Govern hem presentat uns pressupostos clarament expansius i orientats a un creixement sostenible i de prosperitat compartida. Destinarem 1.594 milions d’euros al finançament de les polítiques d’atenció a la dependència i la promoció de l’autonomia personal, la inversió més alta de la història en aquest àmbit.  En treball, autònoms i cooperatives tenim previst un pressupost de 472 milions d’euros, un increment del 16% respecte el 2017. La Renda Garantida de Ciutadania rebrà un impuls de 125 milions d’euros perquè arribi a més gent i incrementarem la partida per a lluitar contra el sensellarisme, així com la despesa en l’àmbit de les persones migrades i la infància. Unes inversions que van en consonància amb les d’altres àmbits del Govern, com l’educació i la salut, fent que tres de cada quatre euros del pressupost vagin destinats a fer avançar l’Estat del benestar. 

És cert que fem un important avenç, però també és cert que en alguns aspectes ens quedem curts per poder fer realment el salt endavant que necessitem. L’exemple paradigmàtic el tenim amb l’actualització de les tarifes d’atenció a les persones, en molts casos massa modesta. En tot moment ho hem plantejat com un pas inicial, amb el qual volem manifestar la voluntat de posar-nos al dia progressivament. Però som plenament conscients de les dificultats que comporta aquesta situació i compartim la preocupació del sector. Per aquest motiu -i aprofitant la flexibilització del marge de dèficit-, millorarem les tarifes d’atenció a les persones aquest mateix 2020 més enllà del que preveu el pressupost presentat al Parlament. És una qüestió de justícia per a les persones i per a les entitats que amb el seu compromís i esforç han estat un puntal bàsic per fer front a la crisi.

Notícies relacionades

Som conscients, però, que cal fer més. Que cal anar més enllà. Que necessitem fer més per aconseguir un món del treball de més qualitat i lluitar contra tota forma de desigualtat. Per això treballem per tenir les eines d’un Estat i poder maximitzar tot el potencial social que genera la nostra economia. Els que més pateixen el dèficit fiscal a casa nostra són les persones més vulnerables, els que viuen una situació d’atur, els sense llar, els infants que viuen en famílies amb pocs ingressos, la gent gran que sobreviu amb una pensió ínfima i tots els col·lectius que el sistema econòmic exclou del progrés.

Polítiques socials

Com a republicanes i republicans d’esquerres persistim, doncs, en la idea de fer polítiques socials que no s’oblidin de ningú i que fomentin l’equitat i la igualtat d’oportunitats. Aprofitem que el 20 de febrer ha estat el dia mundial de la justícia social per reafirmar-nos en que calen polítiques que ens ajudin a fer un país on el món del treball generi benestar per a tothom. Un país cohesionat que entengui la diversitat com una riquesa, que no pot ser origen de cap discriminació. Un país que basi la seva cohesió en el bé comú de la fraternitat republicana, i que lluiti contra les desigualtats que el sistema econòmic genera, amb polítiques que apoderin a les persones i els col·lectius. Un país feminista que defensi els serveis públics i prestacions de qualitat per a tothom. Un país que miri el futur amb optimisme. Perquè com més just sigui el país que construïm, més lliure serà la ciutadania i més a prop serem de la llibertat.