Editorial

Crisi en el Barça

El cúmul d'episodis inaudits i la confrontació evident entre el vestidor i la directiva deixen una sensació de desgovern en el club

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp51737813 bartomeu abidal200205091028

zentauroepp51737813 bartomeu abidal200205091028 / JORDI COTRINA

Només el temps dirà si aquest 2020 és finalment un any horrible per al Barça, però les circumstàncies que el club està vivint al gener i al febrer no fan més que presagiar una tempesta perfecta com feia anys que no es vivia. S’han acumulat, en tot just 40 dies, un cúmul d’episodis inaudits que han fet sotsobrar la nau blaugrana.

A la deriva al terreny de joc, amb un joc pesat, es va sumar una derrota dolorosa a la Supercopa d’Espanya i la consegüent destitució fulminant d’Ernesto Valverde, després d’un autèntic sainet localitzat a l’Aràbia Saudita. Les converses dels responsables tècnics amb Xavi no van prosperar i es va haver de recórrer a una solució in extremis, sense planificació ni previsió esportiva, un detall que podia haver-se previst com a mínim des de la punyent eliminació a Liverpool. L’arribada de Quique Setién va prometre una mica de tranquil·litat, però la pau ha durat poc.

Les sorprenents declaracions d’Abidal al diari ‘Sport’, acusant més o menys veladament la plantilla de la destitució de Valverde, han destapat la ira de Messi com no s’havia viscut mai en el Barça, només comparable, i en un grau menor, a la disputa que va mantenir el 2013 amb el directiu Javier Faus. A tot això s’ha d’afegir, una ruta vacil·lant en el terreny estrictament esportiu i una política erràtica de traspassos i cessions que, sumada a la desgràcia de les lesions, ha desembocat a l’urgent, precipitat i imprescindible fitxatge d’un davanter.

A hores d’ara, la sensació generalitzada és de desgovern, just a les portes d’unes setmanes en què es decidirà el futur immediat en tres competicions, començant per la Copa que es juga avui. L’evident confrontació entre el vestidor i la directiva, amb la figura de Messi com a tòtem indiscutible i la d’un Bartomeu sense brúixola, prefiguren unes jornades certament complicades per al club, amb la perspectiva electoral del 2021. Convindria un apaivagament general i centrar-se en l’àmbit futbolístic, si això és possible després de la batalla oberta i sense treva d’aquests dies. Una reconciliació, encara que només fos momentània.