Editorial

La necessària coordinació davant del coronavirus

Les autoritats sanitàries de tot el món han d'actuar de forma conjunta, sota el paraigua de l'OMS, davant de la malaltia

1
Es llegeix en minuts
virus

virus / Chiang Ying-ying (AP)

La inquietud s’estén a mesura que sorgeixen més casos de contagi del nou coronavirus xinès en diferents països. El virus, anomenat 2019-nCoV, causa infeccions respiratòries i pot ocasionar des d’un lleu refredat fins a una pneumònia greu. L’epicentre de l’afecció té lloc i data: principis de desembre al mercat de Wuhan, una metròpoli xinesa amb 11 milions d’habitants. Igual com altres coronavirus, prové d’animals. De fet, en aquest mercat es venien animals vius i acabats de sacrificar. 

Al tractar-se d’un virus, els antibiòtics no serveixen. Cap dels antivirals coneguts funciona. En casos de gravetat, els hospitals subministren líquids i recolzament als òrgans afectats. La recuperació depèn de la fortalesa dels pacients. La taxa de mortalitat és d’un 3% (la grip estacional comuna és de menys d’un 1%), i la majoria dels morts tenien problemes previs de salut. Fins al moment, s’han confirmat més de 160 morts i 6.000 malalts. Sembla estar afectant més a grans que a nens.

La confirmació del contagi entre humans va portar a extremar les mesures de prevenció. Milions de persones continuen aïllades a Wuhan. El virus ja ha arribat a més de 15 països, també Europa. Malgrat això, els experts criden a la calma. S’està treballant a contrarellotge i ja s’ha aconseguit desxifrar el genoma complet del virus. S’especula amb la possibilitat que la Xina pugui aconseguir la vacuna en 40 dies.

L’economia, l’esport o el turisme són alguns dels molts sectors que les mesures de control afecten de forma directa. Fins al moment, cada país ha adoptat les mesures que ha cregut necessàries, però en un món globalitzat i altament comunicat és fonamental actuar de forma coordinada. L’OMS ha convocat per avui una reunió d’urgència. Després d’insistir en la necessitat de donar una resposta conjunta al coronavirus, s’espera que pugui decretar l’emergència internacional. La declaració permetria intensificar les mesures de prevenció i coordinació de les autoritats sanitàries de tot el món, imprescindibles per al control d’un virus que pot desencadenar una pandèmia.