Editorial

Sánchez tranquil·litza l'elit de Davos

És important que Espanya assumeixi un paper protagonista en els fòrums d'alt nivell de l'escena mundial

2
Es llegeix en minuts
rosas51871589 pedro sanchez davos200122121902

rosas51871589 pedro sanchez davos200122121902 / GIAN EHRENZELLER

Per segon any consecutiu, Pedro Sánchez ha anat al fòrum de Davos, on es reuneix l’elit mundial, al contrari del que feia Mariano Rajoy, que no hi va anar mai. La decisió del president del Govern de no faltar a la cita de la ciutat suïssa és encertada, i més aquest any, per explicar el programa de coalició del PSOE i Unides Podem (UP), que ha pogut causar alguna inquietud en cercles econòmics interns i internacionals. A Davos, el president va exposar el programa de govern amb l’objectiu de ressaltar que en cap cas, malgrat presidir una coalició d’esquerres, relaxarà el control del dèficit i el deute públic. «Exercim el rigor fiscal i estem compromesos amb la reducció del deute i el dèficit públic per crear confiança», va assegurar el president. No obstant, va defensar alhora la «justícia fiscal» perquè hi hagi «justícia social» i va esmentar la pujada d’impostos, però també l’evasió de divises i la necessitat d’implantar una renda mínima vital per combatre les desigualtats en un país on hi ha 2,2 milions de nens en risc de caure en la pobresa. El creixement econòmic acompanyat de la justícia social va ser presentat per Sánchez com l’única manera de frenar el creixement de l’extrema dreta.

Un dels nous impostos és l’anomenada ‘taxa Google’, que el Govern vol mantenir en els pròxims Pressupostos Generals de l’Estat, tot i que confia que abans s’arribi a un acord a la UE o a l’OCDE perquè Espanya no es quedi aïllada i pateixi les represàlies dels Estats Units, que s’oposa a aquest impost destinat a gravar les multinacionals tecnològiques que eludeixen el fisc dels països on actuen. Voler mantenir en solitari la taxa Google és un exercici voluntarista, com s’acaba de comprovar a França, que l’ha suspès durant un any a causa de les amenaces dels EUA. La UE i l’OCDE s’haurien d’esforçar a arribar a un pacte perquè l’impost a les multinacionals de l’economia digital és tan just com necessari.

Malgrat que el Fons Monetari Internacional acaba de rebaixar dues dècimes, fins a l’1,6%, la previsió de creixement d’Espanya, aquesta xifra està encara per sobre de la mitjana europea. Aquesta situació va portar Sánchez a afirmar que l’economia espanyola és «més robusta i equilibrada que en el passat» i permet compaginar el creixement amb la redistribució i la justícia social, objectius del Govern PSOE-UP.

És molt important que Espanya assumeixi un paper de lideratge mundial, i en aquest sentit el fòrum de Davos és una cita ineludible. El fet que des de certs altaveus s’hagi criticat el viatge de Sánchez (amb l’argument que arraconava el Rei perquè Felip VI no hi participarà aquest any, quan el Monarca només ha intervingut una vegada a Davos, el 2018) només s’explica per la voluntat de la dreta política i mediàtica de protagonitzar una oposició sense treva i gens constructiva al nou Govern socialista. Representar Espanya en els fòrums al més alt nivell (i a ser possible parlant en anglès) és una obligació, i no un privilegi, del president de l’Executiu.