IDEES

Talent satel·litzat de baix cost

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp51743200 barcelona 14 01 2020  icult encuentro con los nominados a me200117141347

zentauroepp51743200 barcelona 14 01 2020 icult encuentro con los nominados a me200117141347 / FERRAN NADEU

Que el personal del cine i el teatre català estan preparats per donar molt més del que poden oferir en aquests moments és una evidència. Comptem amb bona formació, amb imaginació, amb talent i amb coneixement. Això es demostra setmana rere setmana en la programació de les sales teatrals i almenys una vegada a l’any en l’acollida de la gala dels Gaudí, consolidada i vistosa, malgrat la precarietat. El problema, el gravíssim problema que patim en aquests dos àmbits, és de finançament, de dimensió, de capacitat per aixecar produccions que no siguin petites o modestes. En les dures condicions actuals del mercat, el talent és imprescindible, però no pot saltar per sobre de la barrera dels baixos costos.

Notícies relacionades

Els efectes de la precarietat, o més aviat l’ofec, al que la Generalitat ha sotmès la cultura es manifesten de manera contrària a cada un d’aquests dos sectors. Mentre en el teatral, el fil menys prim (prohibit parlar d’espessor) alimenta les companyies i les empreses més consolidades, i per això no queden més que engrunes per als joves i els emergents, la desertització de la política audiovisual ha obert el pas als nous directors, i encara més directores, perquè només ells, o sobretot ells, els que no tenen res a perdre i molt per demostrar, s’arrisquen a rodar amb pressupostos paupèrrims.

Les previsions no milloren de manera significativa per l’increment del pressupost de Cultura, i menys perquè una part massa substancial d’aquesta misèria disfressada de bones intencions va a patrimoni i a museus en comptes d’abocar-se de manera primordial en la creació. La lliçó en positiu d’aquest increment hauria de consistir en l’augment de la pressió de la cultura viva i encara bategant. Alguna cosa s’ha mogut. Potser comencen a creure que l’han fet massa grossa i comencen a sentir els remordiments de Macbeth. Potser volen parar el cop. Aquí un argument afegit: mentre manen els independentistes, i amb la seva inestimable col·laboració, Barcelona s’està convertint en un satèl·lit cultural de Madrid.

Temes:

Premis Gaudí