REVISIÓ

A poc a poc i bona lletra

En la seva setmana d'estrena, la ministra de Treball ha rebut almenys tres tocs d'atenció per frenar la seva impaciència

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp51720147 yolanda diaz200113131326

zentauroepp51720147 yolanda diaz200113131326 / DAVID CASTRO

Les presses de la nova ministra de Treball, Yolanda Díaz (Unides Podem), per posar en marxa la seva agenda de canvis al mercat laboral estan ensopegant amb la mesura que està imposant la seva cap, la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño i amb les regles de joc de l’acció de Govern.

El «derogarem la reforma laboral» amb què es va estrenar la ministra Díaz en la seva presa de possessió, en presència de Calviño, després s’ha tornat un missatge molt més matisat. En una trobada posterior amb inversors internacionals, la cap Calviño va esmenar Díaz i va delimitar els canvis als aspectes que el Govern ha identificat com a «abusos» per als treballadors. 

I el «em reuniré amb els agents socials aquesta setmana» (per aquesta setmana, passada) que va dir Díaz dimecres a La Sexta, després va quedar reduït a un ‘com més aviat millor’. I és que algú li va haver de recordar a la nova ministra de Treball que, tradicionalment, la primera reunió amb els agents socials la té el president del Govern de torn a La Moncloa, amb foto institucional inclosa.      

En només una setmana (la de l’estrena), es va posar en evidència un correctiu més a Díaz (el tercer). Dimecres, la ministra havia parlat de suprimir «immediatament i amb urgència» determinats aspectes de la llei laboral, com el que permet l’acomiadament per baixes mèdiques justificades o el que dona prevalença al conveni d’empresa sobre el sectorial. Divendres, la ministra portaveu, María Jesús Montero, va tornar a refredar les pretensions de la seva col·lega de Treball. La derogació de «els aspectes més perniciosos» s’abordarà «com més aviat millor», però dins del diàleg social i donant temps a la negociació amb la patronal i els sindicats, va dir Montero. 

«A poc a poc i bona lletra», aconsella el refranyer per no precipitar-se quan un té molta pressa per fer alguna cosa bé. I aquest és el missatge que semblen estar transmetent a Díaz algunes de les persones més veteranes en el Consell de Ministres de coalició

Notícies relacionades

En tot cas, les reunions amb els agents socials no es poden demorar gaire més. És preceptiu que el Govern consulti els agents socials abans de l’aprovació del salari mínim interprofessional (SMI). I mentre no es decideixi si l’SMI del 2020 continuarà sent de 900 euros,como l’any passat, o quant pujarà, tampoc es podrà saber quina serà la base mínima de cotització social per a aquest any, ni es podrà aprovar la nova ordre ministerial  que necessiten els empresaris per poder confeccionar les nòmines dels treballadors.     

I sobre això hi ha un altre consell en la saviesa popular: «Camí llarg, passa curta».