EDITORIAL

Una vicepresidència que és més que un gest

El rang de la cartera de Transició Ecològica assenyala un compromís amb les polítiques ambientals

1
Es llegeix en minuts
riberaok

riberaok

En el degoteig de decisions que s’han succeït fins a la confirmació de la composició del nou Govern que Pedro Sánchez va comunicar aquest diumenge al Rei, un gest, el de reservar a la ministra Teresa Ribera una quarta vicepresidència, la de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, ha sigut interpretat gairebé en exclusiva en termes d’equilibri intern de l’Executiu de coalició. Després d’uns primers moments d’incomoditat davant la resposta de Sánchez a l’anunci unilateral de les carteres ministerials de Podem, Pablo Iglesias es va afanyar a fer pinya al voltant del nomenament. 

Però la creació d’aquesta nova vicepresidència és molt més que un episodi més dels temptejos entre els quals ha avançat la gestió del primer Executiu de coalició de la democràcia. La confirmació de Ribera (reforçada a més després del seu paper a la recent Cimera del Clima) al capdavant de la política ambiental era benvinguda tant per les organitzacions ecologistes com per alguns dels seus interlocutors en els sectors empresarials que han d’afrontar una profunda transformació, com els de l’energia i l’automoció.

I que a la seva continuïtat s’afegeixi el rang atorgat a la seva cartera assenyala la importància que el nou Executiu dona a les respostes a l’emergència climàtica i posa en mans de Ribera la coordinació de polítiques que necessàriament han de ser transversals, en un moment en què tota la societat s’ha de preparar per a una transformació global dels seus hàbits de consum i mobilitat. 

La incorporació a aquesta vicepresidència del Repte Demogràfic li atribueix un conjunt de polítiques que van més enllà del reequilibri territorial a què s’ha compromès un Govern que ha obtingut el recolzament de forces que representen els interessos de zones que reclamen deixar de ser oblidades. La transformació energètica inclou la reconversió d’activitats, com el carbó i la generació elèctrica, que requereixen un enfocament ambiental però que inclogui també alternatives de futur per a les regions afectades