Dues mirades

Els horòscops

Una campanya del Govern australià inventa prediccions per evitar l'entrada d'immigrants il·legals, la crueltat de la política migratòria australiana arriba al nivell de crear falsedat sobre la falsedat

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp45092755 representaci n art stica de la v a l ctea   cr dito  esa  in180918190822

zentauroepp45092755 representaci n art stica de la v a l ctea cr dito esa in180918190822

Ara no recordo si ho vaig llegir o ho vaig escriure. La memòria té aquestes mancances. Era la història d’un home que, en venjança per una malifeta o a causa d’un desengany amorós, escrivia els horòscops del diari de tal manera que la persona afectada els rebia com si fossin senyals inequívocs del cel o del destí. El fat es personalitzava de tal manera que aquella secció es convertia en una guia de comportament ineludible. Qui els redactava ho feia amb l’esperança que fossin ordres o advertiments per a la víctima. Era una manera de dir que els horòscops són, tots, inventats, i que, amb una elevada dosi de credulitat, sempre podem pensar que estan escrits per a nosaltres.

Ara comprovo amb sorpresa que això que vaig escriure o vaig llegir no era una broma literària. Ara és una campanya del Govern australià per evitar que hi hagi immigrants il·legals al país. Personalitzen els avisos i diuen, per exemple, que els aquaris «ho perdran tot», si van a Austràlia. La notícia parla de «falsos horòscops», cosa que em sembla una redundància. La crueltat de la política migratòria australiana –lloada per Trump– arriba al nivell de crear falsedat sobre la falsedat.