1
Es llegeix en minuts
20171228163508-nostradamus

20171228163508-nostradamus

Nostradamus, "historiador i profeta". ¿Se'n recorden? Va viure al segle XVI i la seva fama va enfilar-se fins a la nostra època, als anys 80 del segle passat, per encisar-nos amb les seves prediccions. Fa uns dies, movent llibres a casa dels pares, vaig trobar per casualitat aquest volum negre amb lletres daurades, que regalaven a les caixes d’estalvis. Amb quina fascinació (¡i amb quina por!) llegíem aquelles pàgines. A través del seu exegeta, Jean-Charles de Fontbrune, les profecies del savi Nostradamus repassaven els fets que havien tingut lloc en el passat i oferien «vaticinis que s’aixequen com un vent de tragèdia que amenaça de destruir la nostra civilització occidental». Fullejàvem el llibre buscant indicis de la seva visió històrica, de vegades una mica retorçada. Aquests versos, per exemple: «Del més profund de l’Occident d’Europa / de pobre gent un nen naixerà / que amb la seva llengua seduirà molta gent, / el seu soroll en el regne d’Orient més creixerà», es veu que pronosticaven el naixement de Hitler i la seva política respecte a Rússia.

Notícies relacionades

Tot aquest món de guerres religioses i destrucció es tornava més temible quan s’apropava al futur immediat de l’any 2000, on començava l’últim capítol de les profecies: «La Tercera Guerra Mundial». Furgava en aquelles pàgines incomprensibles buscant-hi senyals. Feia poc havia acabat la lectura apassionant del meu primer ‘best-seller’, ‘El cinqué genet’, de Dominique Lapierre i Larry Collins, en què el coronel Gaddafi volia posar una bomba nuclear a Nova York i Israel bombardejava Líbia. Jo soc de la generació que va créixer amb la guerra freda, amb la pel·lícula ‘El dia després’, que simulava el que passaria en un atac nuclear; amb l’amenaça de l’aiatol·là Khomeini a l’Iran i l’intent d’assassinat de Reagan –prediccions que d’alguna manera també sortien a Nostradamus.

Avui, a les portes d’un any que sona tan bé com el 2020, aquest discurs inquietant de la guerra freda torna sota noves formes: Donald TrumpErdoganPutin, Síria, l’emergència climàtica... Sense un Nostradamus que les converteixi en profecia, però, ara són els científics els que ens posen en guàrdia davant l’apocalipsi.