1
Es llegeix en minuts
zentauroepp4020464 libros gabriel ferrater   foto  barcel  arxiu  serra d or   191220203638

zentauroepp4020464 libros gabriel ferrater foto barcel arxiu serra d or 191220203638 / BARCELO

Parlant de les moltes facetes de Gabriel Ferrater, com a poeta, lingüista, crític d’art, traductor o matemàtic, Josep M. Castellet recordava que la seva «única activitat continuada va ser la de lector, un gran lector». Des de la lectura, doncs, la seva intel·ligència afilada es va projectar sobre tot el que feia. Un bon exemple és el nou número de la revista de poesia ‘Reduccions’, que acaba de publicar un número monogràfic dedicat a Ferrater, molt complet, amb nous materials que il·luminen la seva dimensió literària. A més de tres cartes inèdites de Ferrater a Helena Valentí, el volum inclou diversos estudis i interpretacions de la seva obra. En la part creativa, es publiquen versos inèdits de poetes en qui reconeixem una connexió amb Ferrater,d’Enric Casasses  a Irene SolàMarc Rovira o Adrià Targa, i també traduccions d’autors que li eren significatius, com John Crowe Ransom o Thomas Hardy.

Notícies relacionades

Tot i que la seva obra poètica és breu,Ferrater és dels pocs autors que no ha quedat engolit per les arenes movedisses de la pretesa posteritat.La seva poesia disfruta d’un seguiment que contrasta amb el de la majoria de poetes de la seva època; de tant en tant, noms com Vinyoli, Riba, Espriu o Bartratornen al present gràcies a una edició crítica, un centenari o un festival poètic, però poc després acaben de nou al racó més discret de la prestatgeria.

¿Per quina raó, doncs, Ferrater conserva una presència més constant? D’una banda, perquè els seus lectors més antics no l’han abandonat: el llegeixen perquè és un autor que no s’esgota, amb un biaix críptic, personal, que permet actualitzar la lectura a través de noves informacions. De l’altra, perquè els lectors més joves de poesia troben en ell maneres de dialogar amb la tradició del segle XX sense perdre el peu del present. I hi ha, a més, un esforç dels seus marmessors i editors per mantenir-lo viu, ja sigui a través d’aquest volum de Reduccions, l’edició crítica de la seva obra i del Curs de literatura catalana contemporània (Empúries), o a través del premi de poesia que porta el seu nom, a Sant Cugat, i que acostuma a descobrir noves veus de qualitat.