Editorial

Torra, inhabilitat...

La condemna del president incideix en la degradació de la institució, una constant sota el seu mandat

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp50771997 23 10 2019 el presidente de la generalitat  quim torra  inte191107135251

zentauroepp50771997 23 10 2019 el presidente de la generalitat quim torra inte191107135251 / David Zorrakino - Europa Press

En ple sotrac polític i mediàtic per la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) respecte al cas d’Oriol Junqueras, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va notificar la condemna d’inhabilitació d’any i mig per a l’exercici de càrrecs electes del president de la Generalitat, Quim Torra, pel delicte de desobediència. Torra, que ha anunciat que recorrerà al Tribunal Suprem (TS), es va declarar culpable d’haver-se negat a complir les ordres de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar els llaços grocs de la façana del Palau de la Generalitat durant la campanya de les eleccions municipals del mes de març del 2019.

Donada la confessió, es tractava d’una condemna cantada. Si durant el judici Torra va portar el seu vestit activista i va pronunciar un al·legat en el qual va qüestionar algunes de les normes bàsiques d’un Estat de dret, en la seva reacció després de conèixer la condemna va insistir en tesis molt perilloses: que el cap de l’Executiu es troba per sobre de l’acció de la justícia i que és víctima d’un judici polític. Va demanar, a més, que el Parlament es manifesti en contra de la sentència del TSJC, la qual cosa suposa enfrontar-se de nou a la institució que representa tots els catalans (i no només als independentistes, com Torra oblida contínuament) en ruta de col·lisió amb altres institucions de l’Estat.

La poca substància del motiu pel qual Torra ha sigut condemnat (negar-se a retirar una pancarta que de tota manera va acabar traient, tot i que tard) no treu transcendència al gravíssim fet que el president de la Generalitat hagi sigut condemnat i inhabilitat per la justícia. Un pas més en la degradació de la institució, sens dubte, l’únic llegat que Torra deixarà per a la història quan abandoni el Palau de la Generalitat després del seu periple com a president vicari. S’obre ara una nova via juridicopolítica del procés: el president que no reconeix la justícia espanyola ha posat en mans del TS el seu futur polític i potser el de la legislatura. Una altra jugada mestra de Torra.