Dues mirades

Poesia àrab

Abulcásim, de fet, és una invenció de Borges. Surt en un conte de 'Ficciones'. Manté una conversa amb Averroes, el metge i pensador àrab del segle XII

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp3709922 libros  averroes    abu ali ibn sina191219131949

zentauroepp3709922 libros averroes abu ali ibn sina191219131949

Abulcàssim, de fet, és una invenció de Borges. El fa sortir en un conte de ‘Ficciones’. Manté una conversa amb Averrois, el metge i pensador àrab del segle XII, que és quasi una altra invenció de Borges, perquè sap tan poques coses d’ell com Averrois de la tragèdia i la comèdia. això és el que intenta explicar Abulcàssim en el conte: en què consisteix la figuració, la imaginació, la possibilitat de fer veure el que no és. Nabókov fa una operació similar a ‘Foc pàl·lid’. S’inventa un poeta i un editor que l'acota, que l'explica. «Sense les meves notes», diu, «el text no té realitat humana, una realitat que només les meves notes poden proporcionar».

Jordi Cornudella, a ‘Tot Abulcàssim’, executa un número circense: encara més difícil. Se'l carrega a coll i el fa escriure com si fos un poeta i topa amb un editor a qui obliga a transcriure els seus versos. I ell els esmena i els fa ser, a tots, reals i humans. I tendeix, ell mateix, a «reconèixe's traduït en faula». I el millor de tot: aquest malabarisme té sentit i és una peça singular i fascinant de literatura catalana. I la broma definitiva: a les llibreries, el col·loquen –ho sé del cert – en els prestatges de poesia àrab.

Temes:

Llibres