Tribuna

Finances sostenibles: la inversió verda

El sector financer té una ocasió històrica per posicionar-se com a vector clau al canalitzar els recursos cap a les inversions sostenibles

4
Es llegeix en minuts
zentauroepp51359220 soc cop25191213231124

zentauroepp51359220 soc cop25191213231124 / Jesus Hellin

Aquest diumenge s’ha tancat a Madrid la Conferència per al Clima, la COP25. Han sigut dues setmanes intenses de reunions oficials i actes paral·lels que donen un saldo positiu: hem demostrat la capacitat del nostre país d’organitzar en un temps rècord una gran conferència internacional, hi ha una consciència creixent i un fort compromís internacional per abordar la transició ecològica.

L’acord ‘Xile-Madrid Temps d’Actuar’ ha establert les bases perquè els països presentin el 2020 compromisos més ambiciosos per lluitar contra el canvi climàtic. És urgent que se salvi la bretxa existent entre els compromisos actuals i l’objectiu de l’Acord de París d’evitar un escalfament superior a 1,5 graus.

A més, la setmana passada la Comissió Europea va presentar el seu Green New Deal, una agenda verda que marcarà totes les accions durant els pròxims anys per provar d’encarrilar el procés de transformació del nostre model productiu amb la mirada posada que Europa sigui la primera economia lliure d’emissions el 2050.

Recórrer aquest camí requerirà importants inversions. En el cas de l’economia espanyola, el Pla Nacional d’Energia i Clima remès a la UE el mes de març passat estima unes necessitats de 236.000 milions d’euros en els pròxims 10 anys.

Les especificitats de les pimes

Una part correspon a inversions públiques –en infraestructures, investigació, formació o incentius a empreses i persones–, però està clar que el sector privat té un paper protagonista en aquest procés de transformació, sent especialment important atendre les especificitats de les pimes. Davant d’aquest repte, el sector financer té una ocasió històrica per posicionar-se com a vector clau al canalitzar els recursos cap a aquestes inversions sostenibles, aprofitant una nova oportunitat de negoci amb demanda creixent i millorant la seva reputació mitjançant el compromís amb la sostenibilitat mediambiental. 

Queda molt per fer i és urgent abordar la transició ecològica amb una col·laboració del sector públic i privat

Són molts els projectes en marxa per impulsar el procés: la UE ultima l’elaboració d’una taxonomia d’activitats ‘verdes’, indispensable per proporcionar als inversors un marc harmonitzat i segur. També creix amb força el mercat de bons verds, com els que el mes d’abril passat va llançar per primera vegada l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) i el Tresor prepara per al 2020. S’està reforçant la transparència empresarial en aquest terreny i les entitats financeres públiques i privades van introduint criteris de sostenibilitat en les seves decisions, començant pel sector assegurador, més experimentat en la valoració dels riscos climàtics. Són múltiples les iniciatives per adaptar la política fiscal, tant en el seu vessant de despesa i inversió com en la del sistema impositiu, que té una incidència important des del punt de vista dels incentius, però també dels mecanismes de compensació per a una transició justa.

Evidentment, es tracta de reptes globals, que no poden ser abordats des d’una perspectiva exclusivament nacional. Per això és tan important el lideratge de la Unió Europea, plasmat en l’ambiciós pla que la presidenta de la Comissió va presentar fa uns dies i amb el qual Europa accelerarà la seva transició ecològica cap a una economia neutra en emissions de diòxid de carboni el 2050 gràcies a mesures com un Pla Europeu d’Inversions Sostenibles, un Mecanisme de Transició Justa i una ampliació del Sistema de Comerç d’Emissions.

En l’àmbit del finançament, serà important avançar en les iniciatives tendents a enfortir el mercat dels bons verds, augmentar les inversions sostenibles dins del pròxim pressupost plurianual 2021-2027 i reforçar els mecanismes de recolzament a sectors i regions per garantir una transició justa.

A escala global, és important impulsar la implicació dels ministres d’Economia i Hisenda en els fòrums on s’articula l’acció climàtica i reforçar els instruments multilaterals de recolzament als països en desenvolupament, com el Fons Verd del Clima, creat en el marc de la Convenció de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (UNFCCC) i al qual Espanya ha contribuït fa escasses setmanes amb 150 milions d’euros.

Generació d’ocupació de qualitat

La celebració aquests dies a Madrid de la Cimera del Clima és una prova inequívoca del compromís decidit d’aquest Govern amb l’adaptació i mitigació del canvi climàtic, apostant per una transició ecològica que pot aportar importants oportunitats en termes de salut i benestar, però també d’innovació, eficiència i generació d’ocupació de qualitat en àmbits com les energies renovables i l’emmagatzemament, la mobilitat i el turisme sostenibles, el desenvolupament de xarxes intel·ligents, l’eficiència energètica en l’edificació o l’economia circular.

Notícies relacionades

Queda molt per fer i és urgent abordar la transició. En aquesta tasca és fonamental que col·laborem sector públic i privat, tant a escala nacional com internacional, començant per l’àmbit de la Unió Europea. L’èxit de la transició ecològica dependrà de la ciència i el finançament, però, sobretot, de voluntat política i capacitat per acompanyar la reconversió de tots els afectats perquè ningú es quedi enrere.

Com diu el lema de la cimera: És el moment d’actuar. Per intel·ligència econòmica i, sobretot, per responsabilitat intergeneracional.