El laberint català

Més ombres que llums

El 'sit and talk' de Tsunami Democràtic irromp en una setmana d'alt voltatge polític

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp51395060 beard191215223202

zentauroepp51395060 beard191215223202

Arrenca una altra setmana d’alt voltatge polític. Dijous, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea decidirà sobre la immunitat d’Oriol Junqueras, que segons el dictamen no vinculant de l’advocat general s’hauria d’haver obtingut des de la mateixa proclamació dels resultats electorals de maig. No obstant, seria Carles Puigdemont qui més es podria beneficiar d’un veredicte que pot obrir noves incògnites. Dissabte se celebra el congrés d’ERC mentre les negociacions amb el PSOE es continuen cuinant a foc lent. Precisament com una concessió als republicans Pedro Sánchez trucarà per telèfon dimarts a Torra, sobre qui podria recaure ben aviat una inhabilitació.

L’agenda té una altra data assenyalada: el Barça-Madrid de dimecres. Tsunami Democràtic ha convocat una mobilització per aprofitar l’altaveu del clàssic. Els seus ideòlegs afirmen a les xarxes que el partit es jugarà amb normalitat tot i que el seu objectiu és que l’‘Spain sit and talk’ estigui present a les grades i al terreny de joc.

L’anonimat és la marca de la casa de Tsunami, el secretisme del qual col·lideix amb la normativa d’associacions. Les entrevistes als seus membres donen més ombres que llums. No s’ofereix cap dada sobre ells i responen només les preguntes que els convenen, un costum no aliè entre alguns polítics. Ningú diu saber qui en maneja els fils. Tampoc els líders independentistes, malgrat que Puigdemont, Torra, Junqueras i Aragonès van retuitejar en pocs minuts el primer missatge llançat al setembre per aquest nou jugador.

Capacitat de mobilització

Els més cinèfils recordaran Keyser Soze, el personatge d’aquell ‘thriller’ en el qual tots ballen a les ordres d’un home la identitat del qual ignoren, però a qui obeeixen sense conèixer els seus plans. Tsunami també gaudeix de gran seguidisme, com va evidenciar un reportatge de TV-3 sobre aquesta plataforma. Un manifestant que s’adreçava a peu a la Jonquera relata que al rebre la convocatòria de Tsunami va deixar el que estava fent a casa i es va preparar per passar dies en el punt de trobada. Ningú dubta de la seva capacitat de mobilització després del col·lapse de l’aeroport de Barcelona i els talls de carretera, però convindria que aquells que participen en les seves accions es preguntessin a quins interessos serveixen.

Notícies relacionades

Fa uns dies, Josep Cuní deia que el nom Tsunami Democràtic és un oxímoron. Una onada gegantina que arrasa al seu pas té poc a veure amb la democràcia, suggeria. Els sismes submarins que les originen no entenen de política ni dels seus tempos, però aquest fenomen és diferent. A ERC –ara– no li interessa que la temperatura dels carrers torni a pujar. Potser per aquest motiu els seus líders ja no repliquen a les xarxes les iniciatives del Tsunami. Puigdemont, sí.

En vista dels avenços dels equips negociadors per a la investidura, JxCat es podria plantejar prémer el botó electoral i utilitzar una eventual abstenció dels republicans en contra seu. ERC, en canvi, pretén que els postconvergents es moguin del no per no quedar-se sols davant dels independentistes més exigents. ‘Sit and talk’, diu l’eslògan de Tsunami adoptat com a propi pels més pròxims a Puigdemont, com Laura Borràs. Aquesta mena de diàleg està de moment en marxa tot i que no inclogui ni interessi a tot l’independentisme.