LA CLAU

La paradoxa de Junqueras

La reclamació d'immunitat davant del TJUE del líder d'ERC no tindrà conseqüències pràctiques per a ell, però sí que podria atorgar-li un gran avantatge a Puigdemont, el seu gran rival en la batalla per l'hegemonia indepedentista

1
Es llegeix en minuts
junqueras-i-puigde

junqueras-i-puigde / JULIO CARBO

La realitat política és rica en paradoxes. Però els sofismes i les mentides abunden encara més, per això és necessari no confondre unes amb les altres.

El sofisma és un argument fals amb aparença de veritat. Per exemple: la legalitat internacional reconeix el dret dels pobles al’autodeterminació, ergo Catalunya té dret a l’autodeterminació. El sil·logisme aparenta versemblança, però és fraudulent.L’ONU només reconeix aquest dret sota unes condicions que Catalunya no compleix: ni és una colònia sota ocupació militar, ni els seus habitants pateixen persecució ètnica.

Notícies relacionades

La paradoxa, en canvi, és una expressió o un fet que contradiu el pensament lògic o el sentit comú. Moltes paradoxes han sigut einesd’indagació científica al llarg de segles. La paradoxa del mentider: aquesta frase és falsa. La de l’ou o la gallina. La del físic Erwin Schrödinger: el gat que està viu i mort alhora dins de la caixa. La del valor, visitada per l’astrònom Nicolau Copèrnic, el filòsof John Locke i l’economista Adam Smith: ¿per què l’aigua és més barata que els diamants si per viure necessitem aigua però no diamants? O la tan actual paradoxa de la tolerància, formulada pel pensador Karl Popper al terme de la segona guerra mundial: una societat tolerant ha de ser intolerant amb la intolerància.

La sentència del TJUE

Oriol Junqueras s’enfronta ara a una paradoxa. La batalla entre ERC i JxCat per l’hegemonia nacionalista és ferotge. Junqueras ha reclamat la immunitat parlamentària davant del Tribunal de la UE. En el millor dels casos per al demandant, el TJUE li donarà una reparació política sense conseqüències: va tenir dret a la immunitat, però com que ja ha sigut jutjat i condemnat, aquest dret no s’aplica. La seva reclamació no li reportarà un avantatge significatiu, però sí que podria brindar-lo a Carles Puigdemont, el seu gran rival. L’home de Waterloo no ha sigut jutjat, de manera que si aquesta fos la resolució del TJUE ell sí que podria reclamar la immunitat a tots els efectes i entaular amb aurèolad’heroi imbatible la batalla contra ERC. El TJUE resoldrà dijous la paradoxa de Junqueras.