Editorial

El cava, en el punt de mira de Trump

L'amenaça dels EUA de més aranzels a productes europeus perjudicaria els dos costats de l'Atlàntic

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp35195298 sant sadurn  d anoia 18 08 2016 turistas turismo en la empre171006120216

zentauroepp35195298 sant sadurn d anoia 18 08 2016 turistas turismo en la empre171006120216 / JOSEP GARCIA

No content que l’Organització Mundial del Comerç (OMC) donés la raó als Estats Units en el contenciós sobre els ajuts europeus a Airbus, i li permetés imposar aranzels a productes de la Unió Europea (UE) per valor de 7.500 milions de dòlars anuals, Donald Trump ha tensat encara més la guerra comercial entre les dues potències. Aquesta vegada, els EUA estudien elevar l’ofensiva aranzelària apujant fins al 100% la càrrega d’algunes mercaderies que ara estan al 25% i ampliar la llista negra a productes fins ara exempts, com el cava català. Si el sector agroalimentari espanyol ja va quedar tocat amb l’impost duaner aplicat a l’octubre, aquest segon cop podria tenir greus conseqüències, i més en un context de desacceleració econòmica. S’ha de destacar, a més,l’important esforç exportador del sector del cava català,que té en els Estats Units un dels seus principals mercats exteriors.

El menyspreu de Trump pel multilateralisme i la diplomàcia ha quedat més que acreditat. Si decideix ampliar els aranzels a productes europeus més enllà del que disposa l’OMC, estarà desafiant, una vegada més, el gran àrbitre del comerç mundial i optant per un enfrontament que només pot empitjorar les coses, ja que és d’esperar que la Unió Europea no es quedarà de braços plegats i anunciarà una pujada aranzelària a les importacions dels EUA. La situació pot derivar en una escalada que acabi perjudicant consumidors i empreses dels dos costats de l’Atlàntic.

L’amenaça al cava és «preocupant», reconeixen els empresaris, si bé de moment no és més que això, una amenaça. El mal real és el de la primera llista de productes gravats, que no només afecta Espanya, sinó també França, Alemanya i el Regne Unit (integrants del consorci d’Airbus). La situació exigeix del Govern espanyolfermesa dins de la UE per defensar els seus interessos, i a l’Executiu comunitari, una actitud dura i alhora dialogant per buscar una solució negociada, única alternativa a una guerra no desitjada.