Al contraatac

Presumpció de decència

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp49727970 internacional 06 09 2019 foto de un cooperante de la ong acc190906122153

zentauroepp49727970 internacional 06 09 2019 foto de un cooperante de la ong acc190906122153

No m’atreviria a afirmar que el nacionalisme sigui una malaltia infantil, com deia Einstein, entre altres coses perquè si es complica pot convertir-se en una cosa molt pitjor. I tampoc tinc clar que aquest nacionalisme –el que sigui– es curi només viatjant, com sostenia Cela; fa falta alguna cosa més. Però sí que em sembla indiscutible queconèixer món ajuda a eixamplar la ment,mitigar prejudicis i relativitzar problemes. Em quedaré en això últim, perquè sé que tenim una rastellera de motius per queixar-nos i mirar el futur amb inquietud, però de tant en tant l’aire que entra des de fora fa alguna cosa més per despentinar-nos: ens aclareix el cap.

Avui queja hem travessat un pont festiuen què segurament haurem gastat i consumit per sobre de les nostres possibilitats, m’atreveixo a recomanarun tractament de xoc amb la cultura com a còmplice.

Primer pas: la música. ‘Lucha de gigantes’, un concert solidari que el pròxim dia 18 –¡¡¡sí, el dia del Barça-Madrid!!!– pretén omplir l’antic Palau dels Esports de la capital –ara li diuen Wizink Center– per veure gent com Miguel Ríos, Silvia Pérez Cruz, Macaco, Elefantes, Los Secretos...

Segon pas: el cine. ‘El monstre invisible’, un curtmetratge que han rodat Javier i Guillermo Fesser en un abocador de les Filipines, on desenes es nens s’afanyen per recuperar alguna cosa del que d’altres han tirat. Són cercadors de tresors perquè una bossa de plàstic, una barnilla metàl·lica, una llauna o una resta de menjar valen el seu pes en or.

Les dues propostes ens arriben en vigílies del Nadal, apel·lant ala presumpció de decència que se’ns suposa en aquestes datesi coincideixen en el mateix: recaptar diners i agitar consciències per aAcción contra la Hambre,els cooperants de la qual es deixen la pell per tot el món, intentant disminuir unes xifres que –fins i tot sent millors que fa una dècada– ens continuen avergonyint: 815 milions de persones que passen gana i 663 milions sense accés a l’aigua potable. Dos problemes connectats, que a méss’aguditzaran durant els pròxims anysa causa dels efectes del canvi climàtic.

Notícies relacionades

Sempre recordaré la festa a què vaig assistir a Mali, enmig del no-res, per la posada en marxa d’un pou, finançat precisament per Acción contra el Hambre; va acudir gent de llogarrets situats a diversos quilòmetres al voltant. Acostumats a conviure amb la mort, aquell dia estaven celebrant la vida... que pot semblar cara o barata segons les circumstàncies. ¿Saben quant costa una entrada per al concert ‘Lucha de gigantes’? 40 euros. ¿Saben què es pot fer amb 40 euros? M’ho va dir Emilio Aragón, creador –i somniador– de la idea: «Salvar un nen». ¿Algun dubte?

.