Solucions al problema

Canvi climàtic i salut

Un altre efecte directe del canvi climàtic és l'aparició de noves malalties que sovint s'acompanyen d'espècies invasores com és el cas dels mosquits

3
Es llegeix en minuts
ilu ciencia

ilu ciencia

La reunió de la conferència de les parts sobre Canvi Climàtic, convocada per les Nacions Unides s’està desenvolupant a Madrid sota presidència xilena. Hi ha hagut discussions i hi ha d’haver algunes decisions, potser massa poques segons el parer de molts. La importància que aquestes reunions es facin és que es tracta del reconeixement que és un problema que necessita decisions globals. Els efectes que es preveuen són diferents en diferents països i tenen a veure amb aspectes diversos de la nostra vida. Cada vegada està més clar quela nostra salut pot estar afectada pels canvis en el clima. L’aplicació d’aquestes conclusions a Catalunya és l’objecte d’un informe recent.

La mesura que la temperatura de l’atmosfera està augmentant ens la donen les dades de qualsevol observatori. Només cal fer una ullada a les dades obtingudes pel venerable Observatori Fabra de Barcelona per constatar-ho. La investigació de grups de tot el món ens ha acabat de convèncer que l’única explicació que tenim d’aquest augment ésl’activitat humana, en particular la combustió derecursos fòssils. Un nombre creixent de resultats d’observacions en diferents llocs del planeta ens estan confirmant els efectes que es produeixen sobre els nostres ecosistemes. Però també hi ha efectes sobre la salut humana.

La Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalansacaba de publicar un informe que prova de resumir els efectes del canvi climàtic sobre la salut humana que ja s’estan donant a Catalunya i els que es poden preveure a curt i mitjà termini. A casa nostra podem parlar de dos efectes principals. Un d’ells és l’augment de períodesd’alta temperatura de forma prolongada que poden provocar el que ha sigut denominat com anits tòrrides. En cases de Barcelona s’han mesurat temperatures de més de 30 graus a la nit i és ben sabut que la mortalitat en persones vulnerables augmenta de forma exponencial quan es registren aquests tipus de temperatures. De la mateixa manera es dona l’aparició de fenòmens meteorològics més violents i freqüents. Ja estem veient quepluges i inundacionses van succeint i deixen un nombre de morts cada vegada major.

Cal aplicar solucions

L’altre efecte directe del canvi climàtic ésl’aparició de noves malaltiesque sovint s’acompanyen d’espècies invasores com és el cas dels mosquits. Ja hi ha hagut un cas detransmissió del denguedengueaquí, una greu malaltia vírica. També hi ha efectes indirectes del canvi climàtic que s’afegeixen a altres factors de risc que produïm amb la nostra activitat. Es tracta sobretot de contaminants que romanen a l’aigua i l’aire i que ens poden arribar per la respiració o el menjar. O també els problemes que es poden causar per aconseguir una producció suficient d’aliments. La combinació d’aquests factors pot acabar tenint efectesespecialment negatius per a la salut. I no hem parlat dels efectes sobre la salut mental que aquests factors produeixen en la població. 

L’única 
explicació que tenim de l’augment de temperatura és l’activitat humana: la combustió de recursos fòssils 

Notícies relacionades

En aquestes circumstàncies hi ha un conjunt de propostes que poden permetre pal·liar els efectes que ja es comencen a sentir com és el de socórrer lespersones més vulnerablesque viuen en condicions de risc. En algunes poblacions comBarcelonaja hi ha una previsió de «refugis climàtics» per quan es presentin casos extrems. I també és molt probable que faci falta una revisió dels plans d’ordenació del territori tenint en compte les zones més vulnerables. A Catalunya hi ha zones a tot el territori del Maresme al delta de l’Ebre que estan afectades quan hi ha tempestes fortes a les seves rieres i les costes. També està clar que cal fer un seguiment de l’aparició de malalties que fins ara eren inexistents a les nostres ciutats. Tenir sistemes per diagnosticar-les adequadament i estar preparats per quan es confirmen és un tema de salut pública que no es pot oblidar de cap manera.

Aquestes solucions poden permetre parar el cop i cal posar-les en marxa de forma immediata. Però aquests dies s’han discutit solucions a escala global per evitar que els efectes siguin cada vegada més intensos. Les propostes internacionals dereduir les emissions de gasos rics en carbonisón aquí, i sabem el que cal fer. Això vol dir que cal dur a terme canvis en els nostres sistemes de transport, de calefacció o de producció agrícola, entre d’altres. Les solucions globals només es produiran per un conjunt de decisions locals coordinades i més val que ja les anem aplicant a casa nostra.