Al contraatac

El sexe de les nenes

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp11289202 morocco  fs  islamic school191022194300

zentauroepp11289202 morocco fs islamic school191022194300 / REGINA MAZIN

Me la mirava i era com mirar un accident greu. Menuda, baixeta, amb una brillantor nova als ulls. Semblava disfressada: un mocador de dona casada, les arracades llargues de la dot, les set polseres i el cinturó daurat, la roba llarga i els ulls ensutjats de khol. No feia ni quatre dies que duia samarreta i faldilla, sabates de goma i el cap descobert. No feia ni quatre dies que jugàvem a les set pedretes o a les bodes col·locant-nos un vel damunt de la cara i seient a la cantonada, fent veure que ploràvem. Les núvies com cal ploren perquè han de deixar la casa del pare i perquè descobrir els secrets de les cambres dels esposos ha de provocar més por que curiositat o entusiasme. Ara el joc s’havia fet real i ella era la respectable esposa d’un senyor de casa bona. O això deia la seva família, un home de confiança, com cal. Tan de confiança que a partir de llavors s’ajauria cada nit amb una nena de 13 anys. Llegint Nabókov molts anys després em revindria el regust pertorbador que em va deixar el cas d’aquella cosina segona. I el de tantes altres.

Notícies relacionades

Què s’hi podia fer? En la tradició local només calia començar a menstruar per ser considerada dona. I tantes boques per alimentar. I les nenes que són una nosa perquè no es poden valdre per elles mateixes. Les lleis ho permetien, els pares hi estaven d’acord, ella expressava satisfacció pel fet d’haver canviat d’estatus. És cert que al nostre poble les nenes creixen aviat però jo no podia treure-li els ulls de sobre. Em pertorbava i m’excitava al mateix temps saber-nos ja desitjables, follables, quan encara no sabíem res ni del sexe ni de l’amor. O era jo la que anava tard i m’aferrava a una infantesa massa curta. El més desconcertant era que es veia, sí, es veia contenta. Com qui ha progressat, com qui ha assolit un nivell superior. No jugaria més, no empaitaria nens de la seva edat ni ballaria i saltaria amb la despreocupació que li corresponia. Tenia una gravetat estranya als ulls que jo no podia reconèixer. Moviments elegants, les mans recuperant de tant en tant el tros de tela que lliscava damunt del cabell llis i negre, ara clenxinat amb l’estil de la mare. Ni rastre de cues i monyos sofisticats, de clips i gomes de colors. S’estaven dretes totes dues al llindar de la porta i semblaven dues 'matrioskes'. La nena-esposa una còpia petita de la mare.

Els matrimonis infantils són una realitat a molts països. Al Marroc en teoria es van restringir amb l’última reforma del codi de família però tal com explicava Beatriz Mesa en aquest diari, una mitjana de 35.000 nenes han estat casades cada any al país nord-africà. Segons dades d’Unicef cada dia es consumen 41.000 matrimonis infantils a tot el món.  

Temes:

Marroc Matrimoni