Igualtat

Filles de Woolf

Un cànon de part ens ha impedit valorar, en la seva justa mesura, moltes dones que van marcar un abans i un després en la seva època

1
Es llegeix en minuts
icoy37593904 dia mujer170308181448

icoy37593904 dia mujer170308181448 / Miguel Lorenzo

Em preguntava, en la presentació de ‘Germanes de Shakespeare’, com sabràs que ets capaç de fer alguna cosa si cap altra dona ho ha fet abans que tu. L’afirmació val també per a ells, però resulta que alshomes, a hores d’ara, poques coses els queden per fer per primera vegada. Les 20 biografies de 20 dones del segle XX ens mostren el que la Història (amb majúscules) ens ha volgut ocultar: com vivien les dones, com el context modificava el seudestí, què feien amb el seu talent, a què destinaven la seva energia per combatre les injustícies o les desigualtats.

Notícies relacionades

Un cànon de part ens ha impedit valorar, en la seva justa mesura, moltes dones que van marcar un abans i un després en la seva època. I això, finalment, condiciona les generacions que venen al darrere. Sense referents és molt més difícil construir les identitats i els col·lectius. I els referents van existir: silenciades, oblidades, menyspreades. Però van existir. El que fa Pilar Godayol a ‘Germanes de Shakespeare’ és reivindicar la figura de moltes d’elles. No només com creadores. Les vides de totes són importants per comprendre, finalment, per què van ser el que van ser, com van intentar viure sense trair els seus ideals, on les portava la seva ambició o per què moltes van acabar suïcidant-se. Si el feminisme, si la sororitat no ens permet poder acostar-nos a la vida d’altres dones per analitzar-la, entendre-la i tornar-la al lloc què mereix, estem perdudes.

El llibre tenia molt sentit en la seva primera edició, però potser la comunitat lectora no va poder apreciar –com fem avui– la importància de les vint vides que se’ns presenten. Avui, a punt d’acabar el 2019, amb els carrers mobilitzats, les cases polititzades i l’accés a la informació, ‘Germanes de Shakespeare’ té encara més sentit. Aquestes vint dones es van veure amb l’obligació de dir la veritat sobre les seves vides, però no se les va entendre. Ara depèn de nosaltres que les dones del futur no hagin de pagar un preu tan alt pel mateix.