Editorial

Supercopa a l'Aràbia Saudita

Traslladar el torneig a un país que viola els drets humans no és coherent amb els principis ètics

1
Es llegeix en minuts
marcosl50855318 graf7240  las rozas  madrid   11 11 2019   los jugadores de 191112174515

marcosl50855318 graf7240 las rozas madrid 11 11 2019 los jugadores de 191112174515 / Kiko Huesca

La Supercopa d’Espanya se celebrarà a l’Aràbia Saudita el pròxim gener amb la participació de Reial Madrid, Barcelona, Atlètic de Madrid i València. El contracte té una durada de tres anys i contempla beneficis d’uns35 o 40 milions per temporada.Aquest és el preu.Això val portar l’esport, els seus valors i el nom d’Espanya a un país que vulnera de forma sistemàtica els drets humans.

El març d’aquest any, per primera vegada en la seva història, el Consell de Drets de l’ONU va reprovar l’Aràbia Saudita. Trenta-sis països, entre ells els 28 membres de la Unió Europea, van secundar la condemna de l’autoritarisme del règim. Amnistia Internacional, a més de «la discriminació que pateixen les dones», condemna el llarg historial de vulneracions de drets humans a l’Aràbia Saudita, «la seva participació en la guerra del Iemen, l’ús estès de la pena de mort o de la tortura i altres maltractaments a persones detingudes». Per no parlar del tremebundassassinat del periodista Jamal Khashoggial consolat saudita d’Istanbul, atribuït a agents del regne. Quan parlem de l’Aràbia Saudita, estem parlant de múltiples maneres de matar.

Un capítol a part es mereix el cinisme amb què es pretén vendrel’obertura dels estadis a les donesper veure les trobades esportives de la Supercopa. Una vergonyosa concessió d’un règim que encara tracta les dones com a ciutadanes de segona. Es pot recordar que totes les dones del regne tenen un «wali» o «guardià home» (generalment pare, germà o marit) i necessiten el seu consentiment per a nombroses activitats de la seva vida, fins i tot casar-se o viure soles. També al carrer són sotmeses a la policia religiosa, encarregada de vetllar pel respecte a un codi d’indumentària.

La integritat figura en el decàleg de valors de la Federació Espanyola de Futbol. Costa creure que la decisió de traslladar la Supercopa a l’Aràbia Saudita sigui conseqüent amb els seus principis. Posar en venda l’ètica és un menyspreu a tot el que ha de significar el món de l’esport.