Obra reivindicativa

Extinció o rebel·lió, un símbol

El símbol d'Extinction Rebellion XR, una plataforma que demana declarar l'emergència climàtica, és un cercle amb una X dins. Es tracta del món amb un rellotge de sorra, que va marcant el temps que ens queda com a civilització

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp46219727 fotodeldia  epa7326  berl n  alemania   11 12 2018   activis191031214428

zentauroepp46219727 fotodeldia epa7326 berl n alemania 11 12 2018 activis191031214428 / FOCKE STRANGMANN

Que trist que la principal notícia del fet que se celebrarà la cimera sobre el clima a Madrid sigui el benefici –45 milions d’euros, com en la final de la Copa Llibertadors– que deixarà en hotels, restaurants i segurament puticlubs. Així ens va, obsessionats per mercantilitzar-ho tot. Però, encara que l’idiota miri el dit, el dit assenyala l’estrella, la del nostre planeta, que s’està apagant. Extinció o rebel·lió, aquesta és la dicotomia. I com que els polítics es fan els suecs –tant de bo fessin com els suecs– és la gent la que està prenent mesures.

Notícies relacionades

Un grup de científics anglesos, farts de ser ignorats pel poder, van plantejar el repte als ciutadans. Així ha nascut fa poc més d’un any Extinction Rebellion, XR, un moviment sense líders, que demana la declaració d’emergència climàtica. Per poder formar part del moviment, aquí t’adverteixen que pots ser encausat per la llei mordassa, promouen accions no violentes per despertar els polítics fregant la il·legalitat.

El símbol d’XR és un cercle amb una X dins. Es tracta del món amb un rellotge de sorra, que va marcant el temps que ens queda com a civilització. Aquest potent símbol s’ha estès com una reguera de pólvora –quin símil– per tot el món. Parla un llenguatge universal i ajuda a visibilitzar una reivindicació concreta. L’aparellen amb el cercle ‘hippy’ creat el 1958 per Gerald Holtom, també a Londres. El d’XR és obra d’EPS, un grafiter que l’ha cedit a condició de no fer-hi marxandatge. Es pot utilitzar lliurement, aplicar-lo de la forma que es vulgui, però no comercialitzar-hi. El Victoria and Albert Museum de Londres l’ha incorporat a la seva col·lecció permanent de disseny, i lluirà al costat d’obres d’activistes com William Morris o les sufraguistes. El museu ha creat la secció «Resposta ràpida», on també hi ha la propaganda del ‘brexit’, per poder incorporar amb agilitat obres que difícilment acaben entrat als museus pels seus llargs processos burocràtics.