El conflicte català

Falta lideratge polític

Foment i Pimec condemnen la violència sense pal·liatius i exigeixen seguretat jurídica

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp50544625 opi191023220320

zentauroepp50544625 opi191023220320

Foment i Pimec són dues patronals diferents i en dura competència que no es porten gaire bé. No obstant, dimecres Josep Sánchez Llibre i Josep González van fer pinya per mobilitzar uns 300 empresaris molt representatius i llançar un crit d’alarma després dels incidents dels últims dies.

Al document hi ha una clara queixa per la falta de lideratge polític. L’empresari necessita per a la seva activitat –i per prendre decisions d’inversió– un marc estable. I la seva absència –a Catalunya des de les eleccions messiàniques d’Artur Mas del 2012 i a Espanya, on no hi ha Govern estable des del 2015– està portant al que amenaça de ser un atzucac. Ara la coincidència d’una campanya electoral i de la dura sentència del Suprem fan encara més greu l’absència d’aquest lideratge.

A Espanya hi ha un president en funcions. No és Pedro Sánchez l’únic responsable ja que la inestabilitat es remunta a les eleccions del 2015. I l’actual repetició electoral es deu que Cs, un partit impulsat per alguns empresaris, ha fallat amb estrèpit a la seva promesa centrista i de garantir la governabilitat. I la situació després de la sentència del Suprem seria encara pitjor si Pedro Sánchez hagués acceptat un govern bicèfal amb Podem i Irene Montero com a vicepresidenta.

A Catalunya tot és més confús perquè el president Torra és només un vicari de Carles Puigdemont, el culpable de la fallida DUI d’octubre del 2017. I Torra s’entossudeix a creure’s, a estones, president d’una república sobirana i a no admetre, mai, que –li agradi o no– és només el president d’una CCAA elegit després de les eleccions del 155.  

Disturbis a Barcelona

A més, Torra, que va encoratjar als CDR, ha sigut incapaç d’articular una resposta institucional a la sentència del Suprem –molt dura però que contra el criteri de la fiscalia obre la porta a una gestió intel·ligent de les penes– i ha tardat dies a condemnar la inusitada violència que ha sacsejat la ciutat i que suposa una greu amenaça a la imatge de Barcelona i Catalunya, a la seva activitat comercial i turística i al seu dinamisme econòmic. El colofó és que mostra incomoditat per l’actuació dels Mossos que han evitat que s’imposés el caos. ¿Cal investigar els Mossos o els que mouen els fils de les nits d’excessos?  

D’aquí ve l’alarma de Foment i Pimec que demanen la primacia de la política, el diàleg entre els governs de Madrid i Barcelona, condemnen la violència «sense pal·liatius» i recalquen que l’activitat econòmica necessita seguretat jurídica i mobilitat garantida. I aquest document segueix el subscrit el cap de setmana passat amb CCOO i UGT.

Notícies relacionades

El problema és que Torra no reacciona. ERC i bona part del PDECat xiuxiuegen que no li tenen confiança i que hauria de dimitir, cosa que han sol·licitat –sense escarafalls– els dos grans diaris de Barcelona.

Sí, falta lideratge polític a Espanya i a Catalunya. Les causes venen de lluny i a l’empresariat li corresponia haver fet alguna cosa mes que lamentar-se l’endemà.