TENSIÓ AL PRÒXIM ORIENT

El Líban s'afegeix a la protesta

L'anquilosada estructura productiva i el clientelisme sectari han portat a una frustració ciutadana

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp50527595 beirut  lebanon   22 10 2019   protesters carry placards  wa191023170819

zentauroepp50527595 beirut lebanon 22 10 2019 protesters carry placards wa191023170819 / Nabil Mounzer

Com molts d’altres abans, el Líban s’afegeix a l’allau de protestes ciutadanes exigint directament la caiguda d’un Govern que qualifica com a corrupte i inoperant. En tot just cinc dies s’ha passat de centenars de protestants a més d’un milió (en un país amb tot just 6,5 milions d’habitants). L’espoleta que ha disparat el procés va ser la crítica per la ineficàcia governamental en la resposta als 103 incendis que es van produir en un termini de tres dies i, sobretot, l’anunci que s’aplicaria una quota mensual de gairebé sis euros per les trucades de WhatsApp i s’aprovarien nous impostos.

Notícies relacionades

Saad Hariri pretenia així sortir d’una penosa situació econòmica –el deute extern supera el 150% del PIB nacional, el dèficit públic ronda el 9% del PIB i els refugiats sirians i palestins són més d’1,5 milions– per aconseguir l’accés als 11.000 milions de dòlars que diversos donants internacionals van acordar posar a les seves mans l’abril de l’any passat, a canvi de l’aprovació de determinades reformes i mesures d’austeritat. L’anquilosada estructura productiva i el clientelisme sectari han portat a una frustració ciutadana que ara esclata, en un moviment transversal que supera les fractures sectàries i religioses, demanant un futur digne.

Mesura insuficient

Per això, la rectificació governamental –reducció a la meitat del salari de presidents, ministres i diputats i retirada del cobrament de la nova taxa telefònica– sembla insuficient per calmaruna població farta d’uns polítics més preocupats de preservar els seus propis privilegis que d’atendre les necessitats de la població i aturar la corrupció, la desigualtat i la injustícia regnants. Si a això s’uneix que Hezbol·là, el principal actor polític i militar del Líban, ja ha expressat el seu rebuig de la dimissió de Hariri, afirmant que un canvi de govern no és la solució, només es pot esperar més problemes, sense que ni tan sols quedi clar si finalment es desbloquejaran els fons esmentats.

Temes:

Líban