La clau

Dones de medalla i rècord

L'esport femení viu una edat d'or però està cridat a perdurar

1
Es llegeix en minuts
espaa-grupo

espaa-grupo

Dones descalces, amb estics de fusta perseguint una bola, agafant-se de la roba per obtenir avantatge. No són rars els ossos trencats a l’acabar els partits de Stickball, esport nacional que practiquen les aguerrides índies de la Choctaw Nation als Estats Units. El seus tornejos tenen eco en la premsa local: el practiquen fa més de cent anys les dones de diferents tribus i serveix per crear comunitat alhora que preserva l’herència cultural dels seus avantpassats.

Ara que l’auge de l’esport femení és una tendència global, una mirada llarga aparta de cop lectures reduccionistes del fenomen, aquelles que el circumscriuen a una moda, una derivada del metoo, una forma del feminisme reloaded. Només en els últims dies, la gimnasta Simone Biles ha polvoritzat rècords amb les seves 25 medalles mundials, la keniana Brigid Kosgei ha batut les busques del rellotge amb la marató, i una adolescent Cori Gauff despunta per seguir amb èxit la tradició del tennis femení.

Notícies relacionades

Inoblidables van ser Martina Navratilova Steffi Graff i la seva èpica de pioneres. Els èxits espanyols també se succeeixen –el més recent, Roxana Popa– i tampoc són flor d’un dia. Els JOCS OLÍMPICS de Londres 2012 van ser els primers en què les espanyoles van superar en el medaller els seus companys. L’excel·lència s’ha guanyat picant pedra durant dècades. Que TVE hagi emès a La Primera els dos últims partits classificatoris de La roja de futbol femení no és una aposta, és un reconeixement en tota regla a una realitat que també va de dalt a baix.

De les portades dels diaris, a la xerrada agafada al vol al barri fa només uns dies. Una mare que comentava que buscava un equip de futbol per a la seva filla petita. El va trobar a prop, a poques parades de metro. «El futbol de noies és diferent, el disfrutem més», comentava. Ha sigut el canvi generacional el que ha ajudat a visibilitzar la competició esportiva femenina, però no ens equivoquem. Sempre hi va ser.  I ara que multiplica podis, està clar que es quedarà.