Editorial

El 'brexit' surt de l'embús

Queda encara per veure si Boris Johnson compta amb la majoria necessària als Comuns

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp50442839 britain s prime minister boris johnson  european commission 191017162145

zentauroepp50442839 britain s prime minister boris johnson european commission 191017162145 / FRANCOIS LENOIR

L’acord in extremis aconseguit pel Regne Unit i la Unió Europea allunya de moment l’espectre d’un ‘brexit’ pel dret, però no aclareix per complet el futur. No només perquè els unionistes nord-irlandesos no el recolzen, sinó perquè cal veure si el primer ministre, Boris Johnson, compta amb majoria a la Cambra dels Comuns per tirar endavant el compromís, requisit indispensable perquè, tot seguit, el Parlament Europeu l’aprovi, una cosa que sí que està garantida.

Tot el que es digui demà a Westminster vindrà condicionat per la perspectiva d’un avenç electoral, la possibilitat que laboristes i liberals, amb alguns recolzaments ocasionals, exigeixin al ‘premier’ una ratificació de l’acord mitjançant referèndum i, en última instància, perquè les possibilitats de Johnson per sortir airós d’unes eventuals eleccions anticipades passen per passar amb alleujament la prova als Comuns. La idea expressada per Jean-Claude Juncker que no hi ha raó per a una nova pròrroga reflexa el sentir en el Consell Europeu que des d’ahir es reuneix a Brussel·les, però és aviat perquè Johnson pugui garantir que arribarà al dia 31 amb els deures fets.

El clima de ressentiment i les baralles de família que s’han apropiat de la política britànica justifiquen la prudència. Vist que des del juny del 2016 el ‘brexit’ és un factor divisori en una societat partida en dos per l’impuls emocional atiat pel populisme i la decepció dels que van fiar el seu futur a la UE, és també arriscat suposar que no sorgiran obstacles durant el període transitori, quan es negociï la relació definitiva del Regne Unit amb els Vint-i-set.

Les garanties inicials obtingudes sobre la frontera tova entre les dues Irlandes i el mercat únic, la compensació britànica d’uns 50.000 milions d’euros i els drets adquirits pels ciutadans britànics a la UE i viceversa són només un primer pas positiu, un triomf de la unitat dels europeus. Però queda encara bastanta lletra menuda per concretar.