Dolor i sofriment

El matís

Aquests últims dies, el món, la vida quotidiana, les notícies, els titulars, columnes com aquesta, estan plens de matisos... i és en el matís on és la veritat de cada un

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp24211240 generico jueces juez mazo tribunal  foto 123190206144158

zentauroepp24211240 generico jueces juez mazo tribunal foto 123190206144158

De tant en tant el trobes, el tens, el matís, el que crea un dubte, una incògnita, el que t’ha deixat una tarda sense poder concentrar-te. L’altre dia, una companya en va trobar un: jo parlava del dolor, i de la romantització del dolor, de la mania que tenim sempre d’elevar el dolor i col·locar-lo en altars impossibles d’arribar. Però el que jo feia no era parlar del dolor –que està inevitablement lligat a la vida, a estar viva–, sinó del sofriment. L’Adriana m’ho va fer veure: no, el que jo feia era confondre la romantització del dolor amb la idealització del sofriment. La diferència sembla poca, però potser ens estalviaria –potser no, de ben segur– algunes ensopegades.

El dolor ha sigut tabú en centenars de cases, de famílies. Centenars, que dic centenars, milions d’adults han intentat no mostrar el dolor als seus fills. Recordo una mare, en la primera jornada de La Tribu, a Sevilla, defensar el dret que tenia a donar un crit si feia falta davant del seu fill. Sí, aquest dolor també era la seva mare. No passa res, no s’ha de témer.

Notícies relacionades

No és d’aquest dolor del que jo parlava i, gràcies, Adriana, perquè el que jo volia dir és que estic farta del sofriment. O almenys del vel de romanticisme que, de vegades, ho envolta tot. De vegades no donem per a més, d’acord, i tenim tendència a confondre-ho tot, però no barregem: del dolor ningú et salvarà, ningú podrà estalviar-te el dolor, pel motiu que sigui. El que sí que pots és intentar minimitzar el sofriment, perquè el sofriment, a diferència del dolor, és opcional. I el que no podem tolerar és que el sofriment sigui una manera d’estar al món d’algunes persones.

Aquests últims dies, el món, la vida quotidiana, les notícies, els titulars, columnes com aquesta, estan plens de matisos... i és en el matís on és la veritat de cada un. Hi haurà a qui no li interessi un debat tan minuciós, però alguns prenem la paraula de tema de conversa. No és el mateix dolor que sofriment. Ni és el mateix justícia que revenja.

Temes:

Justícia