EL TEXT I LA TEXTA

Gairebé guapos

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp50337134 mas periodico cuaderno  ilustracion de leonard beard191011121229

zentauroepp50337134 mas periodico cuaderno ilustracion de leonard beard191011121229

Si veieu Antena 3 durant les tardes del cap de setmana, sabreu que s’hi emeten unes pel·lícules la temàtica de les quals sol ser gairebé sempre la mateixa. Per exemple, una dona feliçment casada descobreix, a poc a poc, que el seu marit no és el que ella havia imaginat. Mentre l’home es dutxa, ella descarrega dades del seu ordinador i, aterrida, comprova que l’home en realitat es diu d’una altra manera i que en el passat va ser un assassí bogíssim o una cosa similar. Normalment, la pel·lícula acaba amb una persecució per tota la casa, amb una cadira bloquejant una porta o amb els ganivets de la cuina utilitzats per defensar-se o atacar.

Aquests telefilms mai deceben. Els seus títols varien poc: obsessió perfecta, doble identitat, doble obsessió perfecta, identitat obsessiva; el cert és que aquests noms bé podria posar-los un ordinador equipat amb un programa molt senzill.

Si un es fixa en les cares dels actors d’aquestes pel·lícules, de seguida descobrirà una cosa bastant curiosa: són gairebé guapos. Gairebé, però no del tot. Les noies són atractives si se les mira de lluny, igual que els nois, les cares dels quals tenen pràcticament tots els elements que configuren unes faccions agradables, però sempre hi ha una cosa que els falta.

«Els telefilms de cap de setmana reflecteixen com som millor que les pel·lícules d’autor»

A més de gairebé guapos, també són gairebé bons actors. Tot és gairebé en ells. Tenen gairebé personalitat. Gairebé saben moure’s. Fins i tot els arguments que interpreten són gairebé entretinguts, gairebé misteriosos, gairebé eficaços. I a un li envaeix una tristesa immensa quan reflexiona que això és així perquè els actors gairebé guapos deuen ser més barats que els guapos del tot, que els guions gairebé entretinguts costen menys diners que els que entretenen de veritat.

Com els polítics

Us parlo avui d’aquests telefilms d’Antena 3 perquè una cosa similar crec que passa amb la política i els polítics. Tots ells són gairebé llestos, però sense ser-ho del tot. Gairebé es comprometen amb el votant, però només gairebé. Semblen professionals, però sense ser-ho del tot. El problema és que, en aquest cas, no són més barats que els de veritat, perquè el cert és que ens costen exactament el mateix.

Però no siguem populistes, perquè sempre és fàcil ficar-se amb els polítics. En realitat, a la majoria de nosaltres ens passa el mateix. Som gairebé qualsevol cosa, sense ser-ho absolutament. Gairebé fem bé la nostra feina, gairebé som bones parelles, gairebé bons pares i gairebé bons fills. Amb els nostres amics som gairebé generosos i ells ho són gairebé amb nosaltres.

Notícies relacionades

Les tardes d’Antena 3, amb les seves pel·lícules barates, reflecteixen com som millor que els films d’autor transcendents, com els que fa Almodóvar. La realitat s’assembla més a obsessió infernal perfecta que a ‘Dolor y gloria’.

Avui diumenge, mentre llegiu això, penseu que us espera una tarda gairebé agradable veient telefilms en què, innegablement, algú bo es convertirà en dolent dolentíssim i tot acabarà de manera estrafolària amb una persecució amb ganivets de cuina. Gairebé us entretindreu. Només gairebé. Però això és la vida: estar gairebé a gust.