Setmana Europea de la Formació Professional

La formació professional com un pas intermedi en la vida laboral

L'aprenentatge permanent és la clau per impulsar les oportunitats al mercat laboral

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp50294345 opinion  maria titos191007195337

zentauroepp50294345 opinion maria titos191007195337

Des que vaig començar la meva etapa com a comissària europea d’Ocupació, Assumptes Socials, Capacitats i Mobilitat Laboral el 2014, una de les meves principals ambicions ha sigut impulsar el creixement de l’ocupació a Europa. Gairebé cinc anys després, el nombre de treballadors assalariats a la Unió Europea (UE) està en nivells de rècord i l’atur, en el nivell més baix. Per aconseguir una feina és fonamental disposar de les capacitats adequades, però el tipus de capacitats que es requereixen per als llocs de treball està canviant a la mateixa velocitat que evoluciona la nostra societat moderna. Tenint en compte els avenços tecnològics i científics, i els reptes demogràfics i mediambientals, l’aprenentatge permanent és la clau per impulsar les oportunitats laborals en el mercat. 

En aquest context, estic convençuda que les capacitats professionals tenen un enorme potencial a l’hora de dotar les persones de totes les edats de les destreses que necessiten per aprofitar les noves oportunitats. Aquesta és la raó per la qual he estat promovent l’educació i formació professional (EFP) des del primer dia del meu mandat. L’EFP ofereix una oportunitat concreta i pràctica d’adquirir noves capacitats i coneixements, i d’accedir a noves carreres que poden transformar el futur de les persones. I el millor de tot això és que està oberta a tothom: els treballadors es poden reciclar o ampliar la seva formació a qualsevol edat. 

Les xifres parlen per si soles: la formació professional ha demostrat la seva eficàcia per a la inserció laboral. El 2018, la taxa d’ocupació de joves amb una qualificació en EFP va ser del 79,5 %, davant el 66,3 % de titulats recents de la segona etapa d’educació secundària que es van incorporar al mercat laboral. I està demostrat que els adults que participen en la formació professional milloren el seu rendiment en el lloc de treball. 

I malgrat les seves qualitats, massa persones perceben l’EFP com una «segona opció» que és, en certa manera, inferior a altres alternatives educatives. Per aquesta raó, iniciatives com la Setmana Europea de la Formació Professional tenen una gran importància. En la seva quarta edició, la Setmana celebra la formació professional en totes les seves modalitats i posa en relleu tot el potencial d’aquests ensenyaments, que cobreixen àmbits de gran amplitud. Milers d’actes i activitats s’han celebrat al llarg del 2019 i se celebraran durant la mateixa Setmana, posant l’EFP en el focus d’atenció de tot Europa. A Espanya, malgrat la seva disminució recent, la taxa d’atur continua sent elevada en comparació amb la mitjana de la UE, especialment entre els joves i les persones poc qualificades. Si bé els titulats en formació professional troben feina més fàcilment que els qui segueixen el camí de l’«educació general», els joves a Espanya encara tenen dificultats per trobar llocs de treball que s’ajustin a les seves qualificacions. Per això, celebro la constant ampliació dels estudis de Formació Professional Dual, que facilitaran l’adequació de les qualificacions dels titulats d’EFP a les necessitats del mercat laboral.

Notícies relacionades

M’alegra que Espanya recolzi la Setmana Europea de la Formació Professional mitjançant la promoció de l’EFP, de manera que ajudi les persones a descobrir el seu talent i els permeti explorar què pot oferir-los aquesta via educativa, en el present i el futur, i en qualsevol etapa de la seva vida.

Comissària europea d’Assumptes Socials, Ocupació, Capacitats i Mobilitat Laboral.