Dues mirades

Més de cent dilluns

Al llarg de dos anys, el fotògraf Josep Maria Oliveras ha fotografiat la setmanal concentració de protesta a Girona contra l'empresonament dels líders catalans

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp41407604 pla obert de diversos participants a la cantada de nadales p171224141831

zentauroepp41407604 pla obert de diversos participants a la cantada de nadales p171224141831 / Silvia Jardi

Fa més de cent dilluns que Josep Maria Oliveras, fotògraf, estudiós del món de la imatge, investigador de la mirada, es planta a la plaça del Vi de Girona per fotografiar la setmanal i litúrgica concentració de protesta contra l’empresonament dels líders catalans. Ho fa per encàrrec del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI), però també ho faria per iniciativa pròpia, perquè té la intuïció de qui sap que la fotografia és la constatació d’un fet i també el dibuix d’una panoràmica sobre el temps que s’escola.

Al llarg d’aquests dos anys, ha viscut escenes de tota mena. La plaça plena o mig buida, el sol, l’eufòria col·lectiva, la pluja, el desencís, el calor insuportable d’una tarda de juliol, la persistència, el fred inhòspit d’un febrer inclement. I les ha fotografiat, i tard o d’hora en farà un llibre que serà testimoni d’una època, dels dies incerts que estem vivint. Amb la recurrència i la constància de l’observador asèptic haurà documentat vestits i cares i abrics i samarretes i llums diverses i canviants, crits i protestes, cants i proclames. Mentre alguns es revolten, uns altres pensen que algú haurà de recordar, en el futur, aquells que es van revoltar.