LA CLAU

La successió de Torra

Després de la previsible inhabilitació de Torra, entre el febrer i l'abril, Aragonès el rellevarà com a president. Si llavors la demoscòpia somriu a ERC, Aragonès forçarà eleccions. Mentrestant, tot igual: No hi ha Govern, hi ha Propaganda

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp46851233 barcelona 06 02 2019 sesion de control en el parlament de ca190420185424

zentauroepp46851233 barcelona 06 02 2019 sesion de control en el parlament de ca190420185424 / ALBERT BERTRAN

La seqüència televisiva és reveladora. Retinguin-la. El president, Quim Torra, el seu govern i el grup independentista aclamen al Parlamentset nacionalistes acusats de terrorisme. Criden i aplaudeixen. «¡Llibertad! ¡Llibertad!» La bronca a l’hemicicle és colossal. Abandonaments. Expulsions. Bramuls. Enmig del rebombori, hi destaca una figura immòbil. A la dreta de Torra (JxCat), el seu vicepresident, Pere Aragonès (ERC), no mou ni un múscul. Rígid, incòmode, petrificat. La seva mirada cerca refugi en el no-res. Atenció a aquest home atribolat, tornarem després a ell.

Notícies relacionades

La història de l’autogovern català dels últims anys es resumeix de forma succinta: No hi ha Govern, hi ha Propaganda. Aquesta descripció podria penjar a la façana del Palau de la Generalitat, convertida últimament en un dazibao maoista. Des que dos veïns com Lluís Llach i Antonio Baños van entrar com a cal sogre i van penjar la seva proclama, no falten ciutadans al corrent de les seves obligacions fiscals que reclamen un racó allà per estendre la bugada. Tampoc s’ha d’exagerar. Amb un enunciat ajustat a la realitat seria suficient: No hi ha Govern, hi ha Propaganda.

President Aragonès

Havíem deixat Aragonès decebut al Parlament. La guerra entre ERC i JxCat pel ceptre nacionalista està en el seu apogeu. Només la imminent sentència del Tribunal Suprem impedeix un xoc sense quarter. Torra està amortitzat. Al novembre serà jutjat per desobediència. La sentència està escrita. Ell mateix va admetre davant el tribunal que havia desobeït la Junta Electoral. Serà inhabilitat. La sentència pot ser ferma entre febrer i abril. Inhabilitat Torra, Aragonès esdevindrà president accidental. S’obrirà un termini de deu dies per iniciar una nova investidura. JxCat reclamarà el seu dret. Inhabilitats aleshores els presos del procés, la resta de la llista de Carles Puigdemont del 2017 és, per dir-ho així, pintoresca. Si en aquell moment els fats demoscòpics li somriuen, Aragonès forçarà eleccions. Mentrestant, sense Govern; Propaganda.