Pur teatre

Una cançó per a Pablo Casado

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp49912544 casado cayetana190918093445

zentauroepp49912544 casado cayetana190918093445 / FERNANDO VILLAR

De vegades es recorre als clàssics però crec que va ser La Lupe, una cançonetista cubana, la que cantava a finals dels seixanta una cançó que il·lustra sobre les piruetes de Pablo Casado anant i venint de la radicalitat a la moderació. Recullo algunes de les seves línies: " ...ya conozco ese teatro / fingiendo, ¡qué bien te queda el papel! /mentiste serenamente. / Teatro, lo tuyo es puro teatro / falsedad bien ensayada / estudiado simulacro. / Perdona que no te crea / me parece que es teatro / lo tuyo es puro teatro / después de todo parece / que esa es tu forma de ser".

La teoria diu que al capdavant de la dreta espanyola hi hauria d’haver una persona coherent, defensora d’un model determinat d’Espanya i amb una ideologia ajustada a això, aplicant una estratègia sòlida per dirigir-la. Mariano Rajoy, el criticat Rajoy, a la seva manera intentava fer aquest paper. Però en aquests moments qui és al capdavant d’aquesta responsabilitat no és així. L’altre dia, davant el Comitè Executiu nacional, Casado va fer una autoesmena respecte a tot el que va plantejar abans de les eleccions d’abril. Ara, paf!, el Partit Popular ja no vendrà dreta ferma i intransigent, sinó centrisme conservador.

Com que hi ha dret a canviar els seus expliquen que s’ha moderat, però La Lupe diria que no és veritat, que no ha modificat el punt de vista en funció d’una nova convicció, sinó per pura estratègia. Que el que vol és manar i li importa poc la ideologia. Que en això s’assembla a allò que un altra al·ludit en la cançó, Jordi Pujol, anomenava «ara convé».

Notícies relacionades

Si fa només 15 dies Vox i Ciutadans haguessin donat l’OK a anar en llistes conjuntes amb el PP sota la sigla Espanya Suma per aprofitar millor la llei D’Hondt, Casado els hauria dit altres coses als seus correligionaris. Les idònies per agradar als neofranquistes i les imprescindibles per mantenir aquesta ficció inventada per Albert Rivera a Andalusia que no és pactar amb Vox dir-li a Alcaraz –un joseantonià que sospira pels vells discursos del seu líder al Teatre de la Comèdia– a través del PP el que li ofereixen i el que li demanen. El teatre emmascara així mateix que si no hi ha Espanya Suma el doble objectiu del PP serà que VOX i Cs retrocedeixin tot el possible.

«Vull liderar una majoria centrada», va ser una de les frases de Casado. «Desitjo un PP ampliat, més popular i menys partit», una altra. La Lupe, molt popular (però en un altre sentit), hauria esclafit a riure.

Temes:

Pablo Casado