Editorial

La factura electoral del bloqueig

Qui i com pagarà els plats trencats per la repetició de les eleccions marcarà el resultat del 10-N

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp49912448 pedro sanchez190918092056

zentauroepp49912448 pedro sanchez190918092056 / JOSE LUIS ROCA

Formalment, la campanya electoral de les eleccions del 10 de novembre durarà vuit dies, però en la sessió de control d’aquest dimecres del Congrés es va viure el primer acte d’una llarga campanya en la qual els diferents partits provaran d’amortitzar la irritació ciutadana amb el bloqueig polític que ha portat a la quarta convocatòria electoral en quatre anys. En un to molt dur, el president del Govern en funcions,Pedro Sánchez, va carregar contra els líders de Ciutadans i Unides Podem,Albert Rivera i Pablo Iglesias, per no haver propiciat la seva investidura. D’aquesta manera, Sánchez va evidenciar que part de la seva estratègia electoral passa per recollir el recolzament de votants desenganyats pel paper de Rivera i Iglesias en el bloqueig institucional. Que també tingués paraules dures amb els partits independentistes catalans denota que, davant de laimminent sentència del Tribunal Supremals líders del procés, el candidat socialista pretén no patir una hemorràgia de vots per la dreta a compte de Catalunya.

La intenció de Sánchez de jugar a esquerra i dreta és coherent en termes electorals. Tot i així, el candidat socialista comparteix amb Unides Podem laincertesa respecte a com reaccionarà l’electorat d’esquerresal fracàs de les negociacions entre els dos partits d’esquerres per formar Govern. Comprovar fins a quin punt es desmobilitza l’electorat d’esquerres i quin partit paga la factura més alta per la frustració que va generar la fallida investidura pot ser una de les claus de les eleccions. Si durant el procés negociador socialistes i morats es van esforçar acontrolar el relatdel que passava, durant la llarga campanya aquest missatge serà encara més important. El preu a pagar pot ser que creixi encara més la desconfiança entre dos partits que les enquestes indiquen que després del 10-N poden veure’s de nou en la situació d’entaular un altre procés negociador.

En el tauler català, on el PSC va aconseguir a l’abril un molt bon resultat, la incertesa també és alta. La sentència del procés marcarà les eleccions, i en cas de ser dura amb els processats pot generar un ambient d’excepcionalitat imprevisible en termes electorals. Lagestió de la sentènciaa les portes d’unes eleccions generals i amb un Govern central en funcions és una de les conseqüències pernicioses de la incapacitat dels partits per investir un president. Qui i com pagarà la factura del bloqueig marcarà el resultat electoral.