Dues mirades

Torna l'escola

És el moment de tornar a retre homenatge als mestres, que s'enfronten de nou a les carències, a les dificultats, amb un afany intens de ser allà on toca

1
Es llegeix en minuts
undefined49731152 mural que realizaron los alumnos de prescolar en el ceip  ng190906163115

undefined49731152 mural que realizaron los alumnos de prescolar en el ceip ng190906163115

Torna a començar el curs escolar, que és la mesura exacta de les coses, més enllà de les efervescències o dels desànims de l’estiu. La virtut de la rutina es concentra en la recurrència; es converteix en un far que ajuda la navegació i prova d’evitar els esculls. És l’espai amable on poder tornar, on arrecerar-se de les inclemències, de les adversitats. Però és més que això. Amb l’inici del curs, reiniciem la rutina, però, sobretot, vivifiquem el retorn a les promeses elementals. Ho deia Albert Einstein: «El desenvolupament de la capacitat de raciocini i de pensament crític hauria d’establir-se com la prioritat». És la «divina curiositat» que, segons el científic, caracteritza l’aprenentatge.

També és el moment de tornar a retre homenatge als mestres, que s’enfronten de nou a les carències, a les dificultats, amb un afany intens de ser allà on toca, com un mur contra la incivilitat i la barbàrie, incandescència del desig d’aprendre. Hi ha moltes males notícies, el pessimisme regna, però torna l’escola. I és aquest far, immutable, el que ha d’evitar els naufragis. El que assenyala la ruta del coneixement, el llampegueig de la dignitat.