Dues mirades

Al microones

En l'acceleració contínua, en la falta d'una gestió intel·ligent del temps (en l'apolítica, doncs) on es demostra la debilitat conceptual d'aquesta «independència cuinada al microones», segons Francesc-Marc Álvaro

1
Es llegeix en minuts
diada

diada

Vaig tenir la sort, fa molts anys, de treballar amb Jaume Lorés. Em dictava els articles que escrivia a la premsa. Va ser una experiència fascinant perquè a base de frases curtes i sentències coriàcies donava forma a un discurs complex. I jo tenia el privilegi de contemplar com el pensament es feia carn, és a dir, discurs. Francesc-Marc Álvaro dedica ‘Assaig general d’una revolta’ a Jaume Lorés. Té sentit, perquè Álvaro, en aquesta reflexió sobre el procés, honesta, dinàmica i mesurada, també proposa un elogi de la complexitat. «La primera víctima de qualsevol conflicte», diu, «és la complexitat abans que la veritat». Els matisos del periodista, analista i professor serveixen per «abandonar les trinxeres» i per plantejar un dels grans defectes del moviment independentista. «Sense temps no hi ha política», i és justament en l’acceleració contínua, en la falta d’una gestió intel·ligent del temps (en l’apolítica, doncs) on es demostra la debilitat conceptual d’aquesta «independència cuinada al microones».

Un llibre com aquest (tan savi com valent) ens ensenya que pensar és com utilitzar un bisturí. El tall precís al moment adequat.