EL BLOQUEIG POLÍTIC

El racó fosc

Cap partit sortirà il·lès de la seva manifesta incapacitat per resoldre els nostres problemes

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp45422075 madrid  11 10 18 politica  pedro sanchez  presidente del gob190906180823

zentauroepp45422075 madrid 11 10 18 politica pedro sanchez presidente del gob190906180823 / JOSE LUIS ROCA

El Govern rebutja –també– un hipotètic recolzament gratis d’Unides Podem a última hora que eviti la repetició de les eleccions generals. La portaveu de l’Executiu en funcions, Isabel Celaá, considera que aquest cop d’efecte de Pablo Iglesias no seria més que «un atzucac que no es mereix la ciutadania espanyola». En definitiva, que si no hi ha pacte previ, Pedro Sánchez tindria dificultats per tirar endavant totes i cada una de les seves iniciatives (quina mandra haver de negociar tant, ¿eh?) i això ens portaria «a un racó fosc».

Tinc molta curiositat per veure com armarà el PSOE això que ara s’anomena el relat, si aparenta no cedir en res. Ja no vol Govern de coalició (abans tampoc gaire), no s’ha dignat a asseure’s a negociar durant l’estiu, tampoc consideraria oportú el recolzament gratis i defensa amb insistència un pacte programàtic que, no obstant, no és capaç de tancar.

Aquest dijous les dues parts van fer una reunió de cinc hores. Cinc. I no van arribar a cap punt d’acord. Celáa afirma ara que «l’oferta a Unides Podem està oberta a canvis i matisos». Home, el sentit comú diu que, si fracassa una trobada tan llarga, no estem parlant de dificultats de matís. En tot cas, seria interessant debatre amb la portaveu sobre la seva al·lusió al que es mereix o no la ciutadania espanyola.

Ens utilitzen com a excusa, mentre ens empenyen camí de les urnes una altra vegada. I aquest sí que seria un racó fosc, no una legislatura en què calgui legislar buscant amb esforç, és clar, recolzaments puntuals dins de l’oposició. En realitat, si estiguessin tan preocupats, ja hi hauria data per a la trobada entre Sánchez i Pablo Iglesias, que no s’aixecarien de la taula fins que no arribessin a punts en comú. El que passa és que ni tan sols se suporten personalment i em sembla que el líder del PSOE voldria tenir un aliat que li doni els seus vots, però que estigui com més lluny, millor.

Talent que arriba i se’n va

Notícies relacionades

Queden un parell de setmanes perquè acabi el termini. Aquests pròxims dies anirà augmentant la pressió en tots els partits polítics. Cap sortirà il·lès de la seva manifesta incapacitat per resoldre els nostres problemes. No obstant, el que sembla que en sortirà molt malmès és CiutadansAlbert Rivera ha restat importància al degoteig continu de baixes en la formació, com si no fos amb ell. «Aquí no deixa d’arribar talent», assegura el líder taronja per minimitzar la seva crisi. El talent arriba i se’n va, si un no treu prou escons. I si tant li importa el talent, els canvis que ha introduït recentment en la direcció no haurien posat l’accent en la lleialtat.

En política, lamentablement, el talent mor arrossegat per l’avorriment, la disciplina, la mediocritat, el tuit i el driblatge curt. Així que convé recordar que al racó fosc ja ens han portat. Ja hi som. El que haurien de fer els polítics responsables del bloqueig en què estem és anar a un altre racó: al racó de pensar