Editorial

Sánchez passa la pilota a Podem

Les 370 mesures propostes pel PSOE encara haurien d'estar obertes a la negociació

2
Es llegeix en minuts
GRAF5574 MADRID, 3/9/2019.- El presidente del Gobierno en funciones y secretario general del PSOE, durante la presentación hoy martes del acuerdo programático para un gobierno de progreso con el que espera conseguir los votos necesarios para su investidura.EFE/Chema Moya

GRAF5574 MADRID, 3/9/2019.- El presidente del Gobierno en funciones y secretario general del PSOE, durante la presentación hoy martes del acuerdo programático para un gobierno de progreso con el que espera conseguir los votos necesarios para su investidura.EFE/Chema Moya / Chema Moya (EFE)

El PSOE ha fet un pas més per argumentar que ofereix a Unides Podem (UP) una alternativa preferible a la d’acudir a noves eleccions. La proposta de programa de govern progressista presentada per Pedro Sánchez deixa definitivament fora de l’escenari el Govern de coalició que reclama UP, a qui el president en funcions assenyala cada vegada més obertament com un soci de govern no fiable. Però Sánchez sosté encara que és possible formar una aliança parlamentària fiable assentada en tres pilars: 370 mesures que recullen moltes de les aspiracions de Podem, la possibilitat que membres d’UP ocupin càrrecs «amb responsabilitats capitals» en òrgans i institucions de l’Estat, i una triple garantia perquè UP pugui comprovar que el programa es compleix en el Ministeri d’Hisenda, el Congrés i el Senat i davant de l’escrutini de les associacions de la societat civil.

En les propostes es recullen de forma genèrica peticions de Podem com més impostos a la banca i les elèctriques, la instauració de l’ingrés mínim vital o el control dels lloguers. A més, destaquen propostes com la modificació de «els aspectes més lesius» de la reforma laboral del PP, el blindatge del sistema públic de serveis socials, finançat amb una pujada d’impostos, i la substitució de la llei mordassa per una altra llei de seguretat ciutadana.

La desconfiança no deixa de créixer entre els dos partits, però les primeres reaccions de Podem a l’oferta han sigut de cautela i discreció. Pablo Iglesias ha admès que algunes propostes «sonen bé», tot i que ha insistit que l’única garantia possible per al seu compliment és formar part del Consell de Ministres. Certament, moltes de les iniciatives plantejades no tenen concreció, i encara s’haurien de sotmetre a discussió. Però aquesta sembla que ja ésl’única negociació possible: Sánchez ha deixat la pilota al camp de Podem, enfrontat al dilema de decidir si accepta negociar aquest programa o assumeix que l’altra única sortida són les eleccions el 10 de novembre. En aquest cas, les 370 mesures es convertirien en el programa electoral del PSOE, que confia que l’electorat li donaria una majoria més confortable. La temptació per als socialistes d’anar a les urnes, amb les enquestes en mà, és gran. També ho són els riscos. Encara hi hauria d’haver temps per evitar-los, davant la necessitat de disposar d’un Govern al més estable possible, al més aviat possible.