Ficcions històriques

El que té la veritat

Després d'obsequiar-nos amb 'Un village français', TV-3 hauria d'abordar la producció d''Un poble català', assumint la veritat que no té remei, allunyant-se del sentimentalisme partidari al voltant de la República i la guerra civil

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp49533193 files  in this file photo taken on august 26  1944 us soldie190824204504

zentauroepp49533193 files in this file photo taken on august 26 1944 us soldie190824204504

La veritat pot ser trista però el que no té és remei, això canta Serrat. I algun dia cal fer-hi front, sobretot a la col·lectiva. La televisió francesa es va atrevir amb les vivències d’una localitat fictícia de la zona dependent de Vichy entre 1940 i 1945. TV-3 l’ha emès a la sobretaula dels últims estius i els seus capítols finals han coincidit amb la polèmica patètica sobre quina seria la condició delsexiliats republicans que van combatre amb la resistència francesa en contraposició amb l’espanyolitat definitòria, que segons el parer del president Torra adornava els soldats de la División Azul.

A Villeneuve hi ha col·laboracionistes, oportunistes, especuladors, delators, comunistes, socialistes, legalistes, milicians de Pétain, resistents de primera hora i gaullistes forasters. Tots francesos, ciutadans moguts per l’amor, l’odi, la por, la ideologia, les intuïcions, les urgències econòmiques, la pura supervivència o la casualitat; tots decebuts per la tràgica coincidència de mètodes dels uns i els altres i desorientats sobre el futur. 

Notícies relacionades

La ficció és un exercici meritori de realisme i respecte per la contradicció humana, social i política desencadenada per l’ocupació alemanya. Ni resistents, ni ocupants, ni col·laboracionistes ni neutrals, surten ben parats del retrat col·lectiu; qualsevol altre resultat hauria implicat manipulació patriotera o partidista per presentar una França falsa.

Després d’obsequiar-nos amb 'Un village français', TV-3 hauria d’abordar la producció d’'Un poble català', assumint la veritat que no té remei, allunyant-se de l’habitual sentimentalisme partidari al voltant de la República i la guerra civil. Un poble en què visquin republicans, feixistes, catòlics, catalanistes, anarquistes, franquistes, famílies amb combatents d’una banda i l’altra de l’Ebre, reprimits i repressors, tots bons catalans presoners de les circumstàncies, les passions i les injustícies. La sèrie sobre un poble català durant el procés, millor deixar-la per més endavant.