1
Es llegeix en minuts
BRA500. SAO PAULO(BRASIL), 28/08/2019.-.Una doctora aplica una inyección contra el sarampión, este miércoles en un hospital de Sao Paulo (Brasil). Sao Paulo registró en agosto la primera muerte por sarampión desde 1997 en el estado más poblado de Brasil y la primera también en lo que va de año en el país, según confirmaron este miércoles las autoridades sanitarias. La víctima, de 42 años, falleció el pasado 17 de agosto tras pasar varios días hospitalizada, pero las causas de su muerte fueron confirmadas hoy por la Secretaría regional de Salud del estado de Sao Paulo. EFE/ Fernando Bizerra Jr.

BRA500. SAO PAULO(BRASIL), 28/08/2019.-.Una doctora aplica una inyección contra el sarampión, este miércoles en un hospital de Sao Paulo (Brasil). Sao Paulo registró en agosto la primera muerte por sarampión desde 1997 en el estado más poblado de Brasil y la primera también en lo que va de año en el país, según confirmaron este miércoles las autoridades sanitarias. La víctima, de 42 años, falleció el pasado 17 de agosto tras pasar varios días hospitalizada, pero las causas de su muerte fueron confirmadas hoy por la Secretaría regional de Salud del estado de Sao Paulo. EFE/ Fernando Bizerra Jr. / Fernando Bizerra Jr. (EFE)

Les campanyes de vacunació van aconseguir que una malaltia com el xarampió passés a considerar-se erradicada a molts països. Entre aquests ja no hi ha el Regne Unit, Grècia, la República Txeca i Albània. Després que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) hagi dictaminat que ja no són països lliures de xarampió, l’organisme internacional ha alertat del ressorgiment d’aquesta malaltia i ha apel·lat a intensificar les campanyes d’immunització de la població.

És una desgràcia que sistemes sanitaris en crisi no siguin capaços de mantenir a ratlla la malaltia, que es recorda com una malaltia lleu, però que pot tenir greus efectes secundaris. Però és injustificable que països desenvolupats amb un sistema públic de salut estiguin veient com l’actuació desinformada de les famílies que rebutgen vacunar els seus fills pot posar en perill també a tercers si desapareix la immunitat grup, l’absència de la infecció en gairebé la totalitat de la població que protegeix als explicats casos en què la vacunació no és possible o aconsellable.

Espanya corre el risc de caure també de la llista de països on el xarampió ha sigut erradicat, tot i que de moment es manté per sobre del 95% de població immunitzada. Ha de continuar defensant aquest assoliment, informant les famílies perquè actuïn de forma responsable. Perquè, com alerten els experts,la desconfiança en les vacunes no només pot obrir de nou les portes al xarampió, sinó també a altres malalties com la pòlio, la diftèria o la tos ferina.