IDEES

País de grans historiadors

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp34821410 icult colon190826172944

zentauroepp34821410 icult colon190826172944 / RICARD CUGAT

Per començar recordarem que el primer gran historiador català, Jaume I, escrivia sobre els seus 'feiyts' o gestes amb mentalitat colonial, però no en el sentit en què els de la nova història acusen els que no són de la secta sinó en el contrari. El rei en Jaume era un colonitzador que va expulsar els àrabs de Mallorca en el que avui en diríem una neteja ètnica implacable. A València, el seu descendent Felip III va acabar de fer la feina allà inconclusa, a favor, ni que fos de forma indirecta, de la identitat valenciana.

Per prosseguir, recordarem que Antoni de Capmany, l’autor del patriòtic ‘Centinela contra franceses’, va quedar meravellat en estudiar els mecanismes de poder propis de Catalunya, va proclamar i aplaudir la llibertat de Barcelona i va defensar els gremis en tant que partidari dels diversos poders en equilibri, de la diversitat hispànica i de la generalització de l’esperit català. Capmany també pretenia colonitzar, però catalanitzant la mentalitat castellana, no a l'inrevés. 

Potser Colom era català, versemblant, i les seves caravel·les van sortir, inversemblant, de la platja de Pals

Notícies relacionades

Dit això, i molt més que s'hi podria afegir, és obligat afegir als arguments contraris a la nova història un de molt més contundent que tots els altres. Potser Colom era català, versemblant, i les seves caravel·les van sortir, inversemblant, de la platja de Pals i no de Palos, etc. El que no es pot admetre de cap manera és l’esperit revisionista, l’esmena a la totalitat d'una historiografia, sens dubte, nacional, farcida de noms egregis, escrita en la seva major part amb ànim reivindicatiu.

Els historiadors catalans, en la seva pluralitat, han bastit un dels pilars més sòlids de la nació. En el ‘mainstream’ i gairebé sense excepcions no són de cap manera, com se’ls acusa, agents de la visió del passat generada des del centre. Al contrari, la història de Catalunya ha estat escrita pels catalans amb la idea i el propòsit que els perdedors de tantes guerres converteixin les derrotes en una victòria definitiva. Acusar-los del contrari no té nom. Sí, perdó, perquè és follia.