Dues mirades

Torra i Espanya

Els països, a més dels seus governants, són les lluites i els anhels de la seva gent. Per això Espanya també és 'La Nueve'

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp49533193 files  in this file photo taken on august 26  1944 us soldie190824204504

zentauroepp49533193 files in this file photo taken on august 26 1944 us soldie190824204504

París ha retut homenatge a ‘La Nueve’, la Divisió formada per republicans espanyols exiliats del franquisme. El Ministeri de Justícia es va unir a l’homenatge amb un desencertat tuit: “Espanya va tenir un paper crucial en l’alliberament de París fa 75 anys. Els soldats espanyols La Nueve van ser els primers en entrar a París i la seva contribució a aquest fet històric va ser fonamental”. Quim Torra va respondre: “Lamento haver de precisar que el paper espanyol en la II GM va ser l’enviament de milers de soldats de la Divisió Blava a lluitar al costat de Hitler. Els soldats republicans de 'La Nueve' continuaven lluitant precisament contra el feixisme i l’Espanya del dictador Franco”. I va saltar la polèmica.

En el fons, la gran qüestió: ¿Què és Espanya? Ni el ministeri de Justícia pot obviar que l’Espanya oficial de 1944 era franquista ni Torra reduir el país al seu govern, negant la condició emocional d’Espanya, reduint-la a un Estat, deshumanitzant-la. Els països, a més dels seus governants, són les lluites i els anhels de la seva gent. Per això Espanya també és ‘La Nueve’.Per això Catalunya no és petita ni mesquina.