A peu de carrer

Més mossos al carrer

Les patrulles van desbordades, no es pot fer un patrullatge preventiu

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp44740806 barcelona 22 08 2018  incremento de robos en ciutat vella  e181022183832

zentauroepp44740806 barcelona 22 08 2018 incremento de robos en ciutat vella e181022183832 / CARLOS MONTANYES

Vuit homicidis a Barcelona des del juliol i 12 des de començaments d’any. A la xacra de la multireincidència, la problemàtica dels narcopisos  i la cada vegada més preocupant impunitat amb la qual actuen els lladres que utilitzen la violència, ara toca afegir el degoteig constant de morts violentes.

Més impactant encara, resulta la manca de propostes per part de la Direcció General de Policia per aturar aquesta dinàmica. Des de l’Associació Professional de Mossos d’Esquadra (APME), fa més d’un any que anem anunciant l’arribada d’aquesta situació sense rebre cap resposta per part de la Conselleria d’Interior. Resulta evident que no només des de la perspectiva policial es poden parar determinades inèrcies delictives. Cal millorar i actuar des del vessant social i judicial. Però som nosaltres, els Mossos, els que hem de parar el cop en un primer moment.

La situació és del tot insostenible i ja no és només responsabilitat del Departament d’Interior, sinó del Govern

Les polítiques de prevenció, tan cabdals fa pocs anys per al Departament d’Interior, han esdevingut quimeres impossibles d’assumir per la manca d’efectius arreu del territori. A ningú li passa per alt que la principal causa de l’augment de la delinqüència és que no hi ha mossos al carrer. La prevenció ara mateix és inexistentprevencióinexistent; les patrulles van desbordades, no es pot realitzar un patrullatge preventiu i les unitats d’ordre públic són comissionades a vigilar edificis i monuments.

Aquesta és la realitat, diguin el que diguin el director general i el conseller. Sabem que no tindrem les noves promocions abans de dos anys, així que aquesta situació només es reverteix posant més mossos al carrer. Ja no només per reduir la taxa de delictes, sinó per evitar el col·lapse dels efectius que ara mateix fan servei al carrer i a les comissaries, i que fa temps que han arribat al seu límit. La situació és del tot insostenible i ja no és només responsabilitat del Departament d’Interior, sinó del Govern.

El conseller i el director general saben de primera mà com ho poden solucionar. Tenen les nostres propostes sobre la taula, en un dossier de greuges que el col·lectiu els hi ha lliurat fa un any. Ara toca un pla de xoc per solucionar la manca d’efectius, i aquest passa inevitablement per la creació d’una bossa d’hores estructurals pagades a un preu digne, que garanteixi la presència d’efectius als carrers de Catalunya. Això provocaria una reducció dels índexs de delinqüència i retornaria la sensació de seguretat a la ciutadaniasensació de seguretat.

Magnitud del problema

Notícies relacionades

Els màxims responsables policials del cos, essent conscients de la gravetat de la situació, s’han compromès amb l’APME a posar-se a treballar immediatament en tot el que estigui a les seves mans. Però lamentablement, qui té la capacitat de posar en marxa solucions reals i efectives són els gestors polítics de la DGP i del departament d’Interior, i aquests no semblen ser conscients de la magnitud real del problema.

És hora que actuïn amb responsabilitat i aconsegueixin els recursos que necessitem, com han fet amb altres cossos especials. Tot el que no vagi en aquesta direcció és una irresponsabilitat per la seva part i que la ciutadania no acceptarà molt més temps.