La clau

Una de pirates i corsaris

Salvini calcula amb precisió el botí que espera obtenir del drama de l''Open Arms': la reanimació de la seva maniobra d'assalt a la presidència del Govern

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp49430921 italian deputy prime minister and leader of the league party190813213830

zentauroepp49430921 italian deputy prime minister and leader of the league party190813213830 / REMO CASILLI

No hi ha més diferència entre pirata i corsari que la que atorga el poder i el seu interès. L’ofici és exactament el mateix: violar la legalitat marítima internacional, saquejar les riqueses dels barcos abordats i les dels ports i ciutats assaltats, segrestar, esclavitzar o assassinar les tripulacions i les poblacions. L’única diferència rau que sense patent de cors ets un lladre sanguinari i malnascut, i amb el suport d’un estat ascendeixes automàticament de mercenari sàdic a noble patriota, a heroi nacional, vaja.

Pirata o corsari, el líder ultradretà italià, Matteo Salvini, vice primer ministre i titular d’Interior, manté retinguts, amuntegats i sumits en la desesperació més d’un centenar de migrants nàufrags a bord del’‘Open Arms’,a mitja milla de la costa de l’illa de Lampedusa. Aïllats en estat de màxima necessitat. Confinats (¿segrestats?) en un barco que no té les mínimes condicions de seguretat després de dues setmanes d’agonia. L’acció, inhumana i obscena, viola la legislació marítima internacional i també desatén l’opinió de part del Govern italià.

Notícies relacionades

Pirata o corsari, Salvini calcula amb precisió el botí que espera obtenir del drama de l’‘Open Arms’.El ministre ha vist frenada aquesta setmana la seva traïció als populistes del Moviment 5 Estrelles i al primer ministre, Giuseppe Conte, per una fràgil aliança entre el centreesquerra de Matteo Renzi i l’M5S. La calamitat dels nàufrags encallats davant Lampedusa pot ajudar Salvini a desencallar la seva maniobra d’assalt a la presidència del Govern. El col·lapse de l’Executiu desembocaria en l’avenç electoral que persegueix l’ultra, just quan els sondejos li auguren la victòria.

L’obscenitat de Salvini no pot maquillar la vergonya d’Europa sencera. Espanya i cinc països més s’han ofert per acollir els nàufrags. Però la UE no es pot sentir orgullosa, ni de bon tros. La resposta comunitària ha arribat tard i malament, com de costum. Només hi ha una resposta honrosa possible: arbitrar sengles polítiques de migració i de cooperació fermes i comunes, ancorades en els drets humans. Una resposta contra pirates i corsaris.