ANÀLISI

El 'top manta' perd encant

La venda ambulant il·legal és una injustícia integral i els manters, un repte social

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp47744946 manteros190425185134

zentauroepp47744946 manteros190425185134 / RICARD CUGAT

Albert Batlle, tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, s’ha de preparar per ser aplaudit com a servidor públic eficient i acusat d’insensibilitat humanitària per la seva determinació a acabar amb el top manta. Els uns l’estaven esperant i els altres el temien. El canvi de discurs oficial respecte de la venda il·legal de productes falsificats per part de falsos venedors ambulants va prendre força mentre es va poder celebrar la junta de seguretat de Barcelona ajornada per desinterès del conseller Miquel Buch. Les operacions  policials s’han precipitat per a satisfacció dels qui denunciaven la passivitat per tanta ocupació il·legal de l’espai públic i per a incomoditat dels qui confiaven en la tolerància com a actitud oficial per anar guanyant temps i poder atacar el fenomen a tots els seus fronts.

Injustícia integral

El fenomen és complex. Hi ha una estafa al comprador, una ocupació sense permís de la via pública, una competència il·legal per al comerç que paga impostos, una explotació de persones immigrants convertides en venedors irregulars per una màfia que distribueix productes falsificats, importats o produïts en qualsevol polígon industrial de la comarca. El ‘top manta’ és una injustícia integral i els manters, un repte social. La dificultat per atacar el problema global va acabar per paralitzar la resposta a l’expressió més espectacular del fenomen: la invasió del centre turístic de la ciutat per una legió d’improvisats venedors de mercaderia enganyosa. 

La més espectacular però segurament no la més escandalosa, perquè aquesta seria l’actuació a la ciutat d’una xarxa de falsificadors comercials i explotadors de persones en situació límit. Acabar amb els que guanyen els diners amb aquest muntatge delictiu és més difícil que erradicar els manters dels seus eixos comercials; l’incomprensible és que durant un temps algunes veus han defensat la permissivitat, encantats per afavorir la supervivència dels explotats però assegurant els guanys dels delinqüents que mouen els fils del negoci.

Assalt diari

Notícies relacionades

Sembla que s’imposa la idea de no esperar a la solució del conflicte (en part social, atenent i integrant els immigrants, en part policial perseguint els mafiosos) per frenar l’assalt diari del centre de Barcelona, només viable per una evident deixadesa de funcions de l’autoritat. Ofegant el mercat de la falsificació, no s’arreglaran (ni de lluny) les penúries dels explotats, però s’evitaran els efectes col·laterals sobre la imatge d’abandonament de la ciutat, abonament d’inseguretat.

El top manta no és el més greu dels factors d’inseguretat que amenacen la ciutat. La violència registrada en múltiples tumults i en especial les cinc morts certificades el mes de juliol, amb senyals de professionalitat criminal, reforcen la sensació apuntada pels sondejos i s’intueixen bastant més complicats de perseguir que els manters, que es fan invisibles amb una simple presència policial en els seus centres comercials.

Temes:

Top manta