Editorial

Dissuasió contra el 'top manta'

La presència policial en els punts neuràlgics de la venda il·legal respon a un canvi d'actitud del consistori de BCN

1
Es llegeix en minuts
policia portuaria car 1200

policia portuaria car 1200

A primers de juliol, unes 40 entitats de Barcelona, entre les quals la Cambra de Comerç, el Gremi d’Hotels i diverses associacions de comerciants, van reclamar de nou a l’alcaldessa Ada Colau mesures urgents “que demostrin a la ciutadania que l’ajuntament té la voluntat d’aplicar les seves ordenances i de fer-les complir”. Era l’enèsima vegada que es feia sentir una protesta d’aquest tipus, com les que duu a terme periòdicament la Plataforma d’Afectats pel top manta, i que es fan més ostensibles quan arriba la temporada estival.

El sector es queixa de la competència il·legal i de les repercussions econòmiques, no només quant a la pèrdua de beneficis, sinó també de llocs de treball. Així mateix, tal com reflecteix l’últim baròmetre municipal, la venda il·legal al carrer és un dels factors que contribueixen a la insatisfacció de la ciutadania i a la preocupació per la seguretat. És el problema que, amb un 27,4% dels enquestats, més preocupa els barcelonins.

L’ocupació per part de la Policia Municipal, en col·laboració amb els Mossos d’Esquadra i la Policia Portuària, dels punts neuràlgics del 'top manta', en especial el passeig de Joan de Borbó i altres zones de la Barceloneta, però també en el centre de la ciutat, respon a un canvi d’actitud del consistori que ja es va percebre fa una setmana a la roda de premsa conjunta de l’alcaldessa i el conseller d’Interior, Miquel Buch. Sense oblidar que es tracta, així mateix, d’un assumpte delicat, per falta d’alternatives tasques i socials, la contundent intervenció policial incideix en el necessari i urgent posicionament de l’autoritat cap a una activitat il·legal que genera malestar. El “dispositiu per saturació”, en paraules del tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, i la presència permanent de la policia, que s’anirà modulant segons les circumstàncies, constitueix un avís de primer ordre contra el 'top manta', una de les primeres mesures efectives des delpacte de govern amb el PSC.

No existeixen solucions màgiques i el control policial no és l’únic camí, però per defensar un determinat tipus de model de ciutat que no permeti l’impacte negatiu de 136 milions d’euros, segons l’estudi dut a terme per la patronal Pimec, són necessaris dispositius d’aquest tipus, que tant vetllen per la legalitat i el comerç de proximitat com per la seguretat de la ciutadania.