Editorial

Regular les criptomonedes

Les monedes virtuals no desapareixeran, però és necessari establir unes regles de joc clares i definides per a tothom

2
Es llegeix en minuts
FILE PHOTO: A Bitcoin (virtual currency) coin is seen in an illustration picture taken at La Maison du Bitcoin in Paris, France, June 23, 2017. REUTERS/Benoit Tessier/Illustration/File Photo

FILE PHOTO: A Bitcoin (virtual currency) coin is seen in an illustration picture taken at La Maison du Bitcoin in Paris, France, June 23, 2017. REUTERS/Benoit Tessier/Illustration/File Photo / Benoit Tessier (REUTERS)

Com tota nova irrupció al mercat, l’expansió de les criptomonedes va despertar una onada d’entusiasme, però també de recels i temors. Aquest tipus de monedes virtuals,el gran referent de les quals és el bitcoin,tenen com a característica principal el fet d’estar descentralitzades, és a dir, que no compten amb una supervisió, com sí que tenen les monedes de curs legal (per exemple, el BCE, en el cas de l’euro). El funcionament de les criptomonedes es basa enel blockchain, o cadena de blocs,una tecnologia en la qual són els mateixos membres qui en certifiquen les operacions.

Les criptomonedes eren, fins ara, un fenomen minoritari com a sistema de pagament. Fins i tot el mateix bitcoin va arribar a ser considerat més com una opció d’inversió –d’alt risc, per la seva enorme volatilitat–. No obstant,l’anunci de Facebook que pretén llançar la seva pròpia moneda digital,a la que ha batejat com a libra, ha portat l’assumpte a un nou escenari. Facebook té una comunitat de 2.380 milions d’usuaris, un fet que no ha passat per alt la banca tradicional ni els organismes reguladors. El fet que la moneda de Facebookcompti amb socis de la talla de Paypal, Visa, eBay i Vodafone,entre d’altres, permet fer-se una idea que estem davant un projecte realment ambiciós, que pot modificar la manera en què milions de persones efectuaran pagaments i contractaran serveis financers. Els bancs ja han alertat de la “dimensió sistèmica”de les noves criptomonedes, per tal com afecten el sistema de pagaments en el seu conjunt.

La libra de Facebook tindrà, pel que sembla, diferències substancials amb el bitcoin –en teoria serà una divisa més estable i els seus propietaris no seran del tot anònims–, però ha posat sobre la taulael debat de la regulació de les criptomonedes. Certament, el buit legal dona una llibertat d’actuació a les empreses d’intercanvi de monedes virtuals que no tenen els bancs, sotmesos a una estricta normativa (entre altres qüestions, contra el rentat de capitals). L’usuari ha de ser conscient, així mateix, queles criptodivises no estan regulades per cap organisme. I no són pocs els qui es pregunten per l’ús que farà la xarxa social de Zuckerberg amb unesdades tan sensibles dels seus usuaris com les transaccions de diners. Les criptomonedes no desapareixeran, però per allunyar qualsevol ombra d’amenaça és necessari establir com més aviat millor unes regles de joc clares i definides per a tothom.

Temes:

Bancs Bitcoin