ANÀLISI

Bolsonaro i la fam

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp47643182 brazilian president jair bolsonaro attends the new general o190405184415

zentauroepp47643182 brazilian president jair bolsonaro attends the new general o190405184415 / EVARISTO SA

Havia sortit del rànquing de les Nacions Unides fa cinc anys, però Jair Bolsonaro, el flamant president ultra, ha tornat el Brasil al mapa de països on una part substancial de la població passa gana i la pobresa extrema augmenta. Desgraciadament, mentre el país figura entre els de més desigualtat al món, el president ho ignora i potser per això irromp de nou en els pitjors índexs de la vergonya humana.

Notícies relacionades

La regressió econòmica i la retallada en programes socials han tornat el Brasil a la realitat que va voler erradicar. És veritat que quan les matèries primeres, i especialment el petroli es pagaven a preu d’or, les arques públiques van poder frenar una realitat vergonyosa en un país tecnològicament avançat i amb recursos per donar menjar a tota la seva població. Lula va treure de la pobresa extrema un de cada cinc brasilers amb la bossa social i el programa "fam zero". A les escoles es va establir un berenar obligatori per a tots els menors i malgrat que els primers símptomes de la crisi ja despuntaven amb Dilma Rouseff, el recolzament als més vulnerables no es va tallar. La injecció social, amb projectes per mantenir un nivell mínim entre els més pobres, lluny de deixar el país en mans del subsidi, va crear mes ocupació. El miracle brasiler es mirava com un model per alguns països africans on la fam i la pobresa extrema fan estralls. El secret era voluntat política i tenir clares les prioritats de govern.

Però la fam no hi és entre les de Bolsonaro. Mentre s’esforça a desacreditar minories, menysprear el feminisme o especular amb l’Amazones, sense importar-li la desforestació i els seus efectes globals sobre el clima, ¿on és la fam al Brasil? L’ONU diu que ja afecta més del 5% de la població. Però ell no ho sap, mira a un altre costat i retalla ajuts als més vulnerables, retira pensions als més pobres i els berenars a les escoles. Com a conseqüència ha baixat el consum i avança l’atur, la pobresa i la fam.