Editorial

L'independentisme perd manxa

L'enquesta del CEO mostra que el sobiranisme no aconsegueix l'objectiu d'ampliar la base social

2
Es llegeix en minuts
barometro ceo indepe

barometro ceo indepe

Les dades de l’últim sondeig del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat confirmen l’estancament del procés sobiranista. Els partidaris de la independència de Catalunya han disminuït significativament. A mitjans de juliol, abans del debat d’investidura de Pedro Sánchez, els favorables a la independència eren el 44% (el percentatge més baix dels últims dos anys), davant el 48,3% dels que es mostraven contraris. La xifra més baixa d’independentistes es va registrar el juny del 2017 (41,1%), i després de l’1-O i la DUI va oscil·lar entre el 46,7% i el 48,7% fins al descens actual. La inflexió s’ha produït entre el març i el juliol, coincidint amb la celebració en el Tribunal Suprem del judici contra els líders independentistes, un procés que va copar l’actualitat informativa.

L’enquesta revela dues dades més a considerar: només un 9% dels consultats defensen la via unilateral, per la qual el CEO ha preguntat per primera vegada, i l’independentisme no aconsegueix ampliar la base, ja que el 74% dels votants dels comuns hi estan en contra, percentatge que puja al 87% en l’electorat del PSC. Quan el sondeig ofereix als catalans quatre opcions per elegir, l’Estat independent és desitjat pel 34,5%. És la primera opció individualment però la xifra més baixa des de febrer del 2012, superada de llarg si se sumen les altres alternatives: Estat federal (24,5%, en augment); comunitat autònoma (27%) i regió (7,8%). Tot això ens indica que l’independentisme perd manxa.

La translació electoral d’aquestes opinions no es reflecteix en un canvi en la correlació de forces. L’independentisme continuaria mantenint la majoria absoluta en el Parlament si ara se celebressin eleccions autonòmiques. Com ja van avançar altres enquestes, entre les quals l’última d’aquest diari, ERC s’imposaria amb claredat (entre 38 i 40 escons), per davant del PSC i Junts per Catalunya (empatats a uns 25 escons) i seguits de Ciutadans (23/24), que passaria de primera força a quarta en escons i a tercera en intenció de vot. Oriol Junqueras és el líder més valorat, i suspenen Carles Puigdemont Quim Torra, el govern del qual desaprova el 56% de catalans.

El domini d’ERC i el PSC en la centralitat de la política catalana es repetiria si es tornen a celebrar eleccions generals després del fracàs de la investidura de Sánchez. Unes dades a tenir en compte a les portes d’una tardor que promet ser calenta.