Anàlisi

¿Oferta a Catalunya o a l'independentisme?

Sánchez ha ofert una taula de diàleg però, al seu torn, ha exigit que hi hagi diàleg intern, una cosa que l'independentisme no sembla disposat a assumir

2
Es llegeix en minuts
undefined49172183 madrid 22 07 2019 politica investidura  primera sesi n del d190723111654

undefined49172183 madrid 22 07 2019 politica investidura primera sesi n del d190723111654 / DAVID CASTRO

Tal com era previsible els partits independentistes han votat en contra de la candidatura de Pedro Sánchez en la primera votació del debat d’investidura. Un resultat idèntic malgrat les diferències discursives que han desplegat ERC i Junts per Catalunya.  La primera, per boca de Gabriel Rufián, ha reconegut a Sánchez que estan condemnats a entendre’s sabedors que són imprescindibles per a la governabilitat i ha reivindicat una negociació política i tornar a votar. Els segons, de la mà de Laura Borràs i en una intervenció plena de citacions literàries, ha mantingut la línia victimista, tenim 155 raons per votar que no, ha dit, i s’ha limitat a denunciar la suposada repressió de l’Estat a Catalunya, inhibint-se de qualsevol responsabilitat, una cosa que el president en funcions ha aprofitat per recordar-los literalment la seva inutilitat parlamentària.

Justifiquen la negativa perquè consideren que Sánchez no ha fet cap oferta a Catalunya, cosa que, tenint en compte l’abús de les sinècdoques en què acostuma a caure l’independentisme, vol dir que no els ha fet una oferta prou atractiva a ells, als independentistes. Sovint s’acusa Sánchez de no tenir un projecte per a Catalunya i efectivament no el té més enllà de l’aposta per un acomodament federal. Però si no ho té és perquè ha assumit que el seu projecte per a Catalunya serà el que surti de la mateixa Catalunya, però de tota, no només d’una part, que és justament el que ha reivindicat en el debat d’investidura. Un projecte que només pot ser el resultat d’un ampli acord parlamentari que reconegui la meitat del poble català fins ara ignorat per l’independentisme i que superi la divisió existent entre catalans, la qual cosa, segons el parer de Sánchez, constitueix el veritable problema de fons.

Notícies relacionades

El president ha ofert una taula de diàleg però al seu torn ha exigit que hi hagi diàleg intern, quelcom que l’independentisme no sembla disposat a assumir, enrocat en la idea que el 80% dels catalans volen un referèndum i obviant que a la majoria de catalans quan se’ls pregunta pel tipus de relació que volen amb la resta d’Espanya abans que per la independència opten per l’autogovern, prop d’un 54% (entre regionalista, autonomistes i federalistes) enfront menys del 40% segons l’últim baròmetre del CEO.

Però superada l’escenificació que suposa una primera votació sense conseqüències la posició de l’independentisme en la segona no dependrà del que pugui oferir Sánchez a Catalunya, perquè agradi o no agradi ja ho ha ofert, sinó del que faci Podem. Si hi ha acord entre socialistes i morats, ERC, com ja va dir fa dies, no bloquejarà la formació d’un Govern d’esquerres amb el qual està cridada a entendre’s. El que faci Junts per Catalunya, els irreconeixibles hereus de CiU, essent inútil per a la investidura i per a la governabilitat s’haurà d’entendre en clau de les seves pugnes internes i amb Esquerra.